2011-02-27

Lazac mediterrán mártással - egy könnyű vacsora



Nagyon egyszerű és finom étel, gyakran készítem, mert percek alatt kész, hamar a kedvencünkké vált.

Hozzávalók:
- a halhoz: 4 lazacfilé, 1 ek olívaolaj, 100 g vaj, só, kapor


- mártáshoz: 2 nagy fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 4-5 paradicsom, vagy télen 400 g hámozott paradicsomkonzerv, 2 ek olívaolaj, olívabogyó, kapribogyó
- fűszerezés: kakukkfű, bazsalikomlevél, oregánó, só, bors

2011-02-26

A tavasz hírnökei



Egyetlen évszakot sem várunk annyira, mint a tavaszt. A tavasz első hírnökei a tőzikék, a krókuszok, a kökörcsin, a hóvirág. Kidugják szép fejüket a hó alól, varázslatossá téve az erdőszélt, rétet, kerteket. 

2011-02-24

Káposztasaláta - egy könnyű vacsora (is lehet)



Az egyszerű orosz  káposztasaláta alapja a jó minőségű, vékony levelű káposzta. Legyalulják, leginkább hidegen sajtolt napraforgóolajjal és apró kockára vágott fehér-lila, vagy shalotta hagymával tálalják. Igazán finom.
Most egy kicsit gazdagabb, és szintén nagyon finom káposztasalátát ajánlok. Grillezett csirkemellel - egy egyszerű vacsora is lehet. Elkészítése szintén nagyon egyszerű: a káposzta torzsáját eltávolítom és a káposztát legyalulom. Megsózom és 10-15 percig állni hagyom a sóban.

2011-02-22

Garnéla curry - egy könnyű vacsora



Manapság a curry elnevezést nagyon sok távol-keleti eredetű ételre alkalmazzák. Igazi hazája India, ahol ez egy  fűszeres zöldségétel, míg Thaiföldön bármely ételt, amit kókusztejben főznek, curry-nek neveznek. Ez a garnéla curry az  itt található recept alapján készült.

2011-02-21

Püspökkenyér - nem csak karácsonyra



Már említettem, hogy karácsonykor mindig sütök püspökkenyeret, ezért is kandíroztam az idén narancs - és citromhéjat. De természetesen ez az édesség bármikor elkészíthető, mert kitűnő a délutáni teához vagy kávéhoz. 

2011-02-20

Епископский хлеб



Предлагаю рецепт "епископского хлеба", по другому "бишофсброт", который на самом деле вовсе не хлеб, а вкусное пироженое.

Приготовление:

Желтки 4-х яиц взбить с сахаром в пышную пену, смешать 4 ложки муки с порошком для печенья. Муку перемешать с мелко нарезанным орехом, миндалем, шоколадом, изюмом, апельсиновой и лимонной цедрой. Соединить эти компоненты и ввести в них взбитые в крепкую пену белки 4-х яиц. Выложить смесь в смазанную маслом и посыпанную мукой форму. Выпекать в духовке при температуре 200 градусов в течение 10 минут, а потом при температуре 180 градусов 25-30 минут. Охладить в форме. Посыпать сахарной пудрой.

2011-02-17

Tomatoes in Panko crumbs



My favorite vegetable is tomato and  one of my favorite, simple veggie dish is tomatoes in Panco crumbs. Instead the typical bread crumbs coating I use Panko crumbs.

2011-02-16

Sült paradicsom - egy könnyű vacsora




Számomra a paradicsom minden zöldség felett áll, akárcsak a mediterrán konyha. Lédús, magas cukor- és C-vitamin tartalmú és amellett, hogy rendkívül egészséges, nagyon finom is. Minden formájában kitűnő, természetesen nyáron, a napérlelte a legfinomabb.
Ezért aztán nyáron aszalok, savanyítok, levet főzök belőle. Télen, sajnos nem a legízesebbek, talán a koktélparadicsomok emlékeztetnek legjobban a nyári ízekre, viszont télen is megtalálhatók bennük az egészségre fontos anyagok, ezért ilyenkor sem nélkülözhetők a változatos étrendben. Más felhasználási módokat kell keresnünk, és ez a grillezés, vagy a sütés.
Most egy téli kedvencemet mutatom be. „Rántott hús light”, avagy paradicsomszeletek Panko morzsában. Ez lehet köret, vagy önálló fogás, más grillezett zöldségekkel, vagyis egy könnyű vacsora. A Panko morzsa egy japán ropogós, kenyérmorzsa, melyet itt szoktam beszerezni.
  
 

Tehát a paradicsomot 1 cm vastagságúra felszeletelem, sózom, borsozom és hagyományos módon panírozom: liszt, tojás, Panco morzsa.
 
Sütés: 2-3 perc oldalanként. Akkor van kész, ha a morzsa aranybarna. A kész, még forró paradicsomokra szórjunk vagy daráljunk egy kevés sót. A lisztbe keverhetünk hagyma- vagy fokhagymaport, pikánsabbá téve a paradicsomot. Tetejére majonézt, guacamole-t vagy pestót tehetünk, ma én kapribogyóval és tejföllel készítettem. 

2011-02-15

Суп-пюре из тыквы



Предлагаю один прекрасный осенне-зимний суп. Стоит тыкву испечь, не варить, это придает супу особый аромат и неповторимый вкус.


2011-02-14

Sütőtökkrémleves




Nagyon szeretem a sütőtököt. A sütőtöknél számomra az legfontosabb, hogy finom édes legyen. Ez nem mindig jön be, itt nem igaz a mondás, hogy tök egyforma. És ez adta az ötletet az első sütőtökkrémleves elkészítéséhez is. Tehát nálam, ha nem elég édes a tök, mert amúgy sütve az igazi, lesz belőle krémleves. Természetesen ez a leves olyan finom, hogy bármilyen finom édes tökből is elkészíthető, ekkor esetleg kevesebb méz szükséges hozzá. Az alábbiak szerint készítem.

2011-02-13

Fettuccine Alfredo



Ingredients:

100 g Parmigiano-Reggiano cheese, freshly grated   
200 ml heavy cream  
1 broccoli
1 onion  
1-2 сloves of garlic  
100 g butter
2 tbs olive oil
Almond slices
Freshly grated salt, pepper, nutmeg

2011-02-12

Tészta Alfredo



A fettuccine olasz, lapos, 6-9 mm széles metélttészta, amely durumlisztből készül és Róma környékéről származik. Az étel megalkotójának Alfredo, római vendéglőst tartják.

2011-02-11

Pumpkin Soup



Ingredients:
1 kg pumpkin
1-2 potatoes
2 apples
1 onion
1 tbs honig
1 l chicken broth
50 g butter
1 orange
Salt, pepper, nutmeg
thyme
cream to taste

2011-02-10

Leek Soup with Dill - Kapros póréhagymaleves




This is a very  simple, but my most trusted, Leek Soup recipe.

Ingredients:
3-4 leeks, sliced
2-3 garlic cloves, diced
2-3 tablespoons olive oil
1 tablespoon flour
1,5 l chicken stock
200 ml cream
White pepper, nutmeg, salt, dill, cilantro, lemon juice, chili to taste

Instuctions:
First, clean and chop the leeks and garlic. In a pot saute leeks and garlic in olive oil.
Fry them over a medium heat until the leeks are soft.
This will take about 5 minutes, sprinkle leeks with flour, stir frequently and fry another 2 minutes. Add the chicken stock and bring the soup to a boil and then let it simmer for 5-6 minutes. Pour the cream into the soup, stir well and bring to a boil. Seasoning with freshly ground white  pepper and nutmeg,  dill, cilantro, salt and lemon juice. Serve with a sprinkle of dill and more lemon slices.

2011-02-09

A saláták sava-borsa



Ahogy korábban írtam, salátát bármilyen salátából és különféle zöldségekből készíthetünk, a lényeg a fűszerezés, a dressing.
Ez nálam általában valami jófajta hidegen sajtolt olajat és némi balzsamecetet, borecetet vagy citromot jelent. Általában extra szűz olívaolajat használok, de ezenkívül a saláta jellegéből adódóan ez lehet dióolaj, szezámolaj, tökmagolaj stb.

2011-02-08

Saláta rákkal - egy könnyű vacsora



A könnyű vacsorákat most egy kedvenc salátámmal folytatom. A salátákat nálunk általában valami mellé fogyasztják, lehetőleg jó sok húshoz, körethez, akkor is főleg savanyított formában. Pedig a saláta nagyszerű ebéd vagy vacsora is lehet, különösen, ha valamiféle fehérjével gazdagítjuk. Ilyen fehérje lehet a grillezett vagy főzött csirkemell vagy a különböző rákok-garnélák. Minden nagyobb áruházban kapható előfőzött, vagy fagyasztott garnéla, melyek elkészítése lényegében kiolvasztásból tisztításból és ízesítésből áll.

2011-02-05

Január, Február, itt a nyár!



Kinézek az ablakon, tél van, de nagymamám fenti mondása jut eszembe és rögtön jobb kedvem lesz.
Február napjai nekem többnyire a farsanghoz kötődnek, bálokhoz, mulatságokhoz, télbúcsúztatáshoz, mely vízkereszttől húshagyó keddig tart, amely az olasz karnevál szó tükörfordítása „hús ég veled”, carne vale! Olaszországból indult, a leghíresebb a velencei karnevál, álarcok és a karneváli szokások Magyarországra először Mátyás király korában kerültek.

2011-02-04

Guacamole - egy könnyű vacsora



A guacamole – mexikói eredetű, avokádóból készített krém-mártogatós. Vidékenként
más- más módon készítik, az alap az avokádó, a chili és a fokhagyma. Csak érett avokádóból készíthető jó guacamole. Ha az avokádó nem elég érett, újságpapírba csomagolva pár nap alatt megérik, megpuhul. Általában, ellensúlyozandó a chili erősségét, héjától megtisztított, kis kockára vágott paradicsomot is szoktam belerakni, fokhagyma helyett inkább hagymát használok, és sok zöldfűszert keverek bele.

2011-02-02

Малосольная - квашеная капуста - по другому



Капусту употреблять очень полезно, в ней содержится очень много витамина C и вместе с капустой наш организм получает целый комплекс полезных минеральных веществ. Имеются мнгочисленные рецепты по приготовлению квашеной и малосольной капусты, но для разнообразия предлагаю здесь один венгерский вариант.

Kovászos káposzta



Mint korábban írtam, csak a saját, vagy a helyi termesztésű, piacokon beszerzett zöldséget, gyümölcsöt részesítem előnyben, nem a 2-3 ezer km-t utaztatott „csodákat”, természetesen a déligyümölcsökre és az itt nem termő zöldségekre ez nem vonatkozik, és mindezt a szezonnak megfelelően.