2011-11-30

Füstölt tokhal grillezett körtével



Ahogy már az eddigiekből kiderült, a halak „nagy barátja” vagyok, sütve, főzve, füstölve, nyersen – szeretem a sushit, a sashimit. Ha bármilyen szép, guszta halat látok, beindul a fantáziám, mi legyen belőle. Valószínűleg ezért nem vásárolok fagyasztott halat. Nem néznek ki a zacskóban túl jól. Tegnap viszont csodálatos füstölt tokhalat sikerült vennem. A füstölt hal kitűnő előétel, partifalatok készítéséhez ideális.

2011-11-26

Narancsos mascarpone torta



A mascarpone tejszínből készült túró állagú, sótlan, olasz lágy sajtféle, egy univerzális dolog, az lesz belőle, amit beleálmodunk. Édesítve a legkülönbözőbb desszertek alapanyaga, legismertebb ilyen a tiramisu, sósan, más markáns sajtokkal keverve, szendvicsekre kitűnő. Mivel általában a gyümölcsös, habos süteményeket részesítem előnyben, de a nyári gyümölcsök szezonja már véget ért, viszont mindenütt csodás narancs kapható, a mai desszertem alapja piskóta, mascarpone és narancs.

2011-11-24

Linzerkarika - pávaszem



Az omlós linzertészta – alaprecept, nagyon sok gyümölcsös sütemény alapja, sok minden készíthető belőle. A Habos almatorta, a Körtetorta mandulával vagy a Tarte Tatin is ezek közé tartoznak. A linzerkarika, vagy pávaszem, ahogyan anyukám receptes füzetében szerepel, nálunk az ünnepi asztalok elmaradhatatlan aprósüteményeinek egyike volt.

2011-11-21

Mogyorós-csokis bukta




A kelt tészta nagyon sok sütemény alapja, ezek a bucik is sokféle töltelékkel készíthetők. Lehet, szerintem, túrós, almás, gesztenyés, vagy csokis, vagy csokis-mogyorós, ahogyan én készítettem. Az élesztős tésztáktól, talán a dagasztás, kelesztés miatt sokáig idegenkedtem, még a kenyeret is dagasztás nélkül készítem, de most rászántam magam. Nem is volt olyan bonyolult, és persze jól is sikerült.

2011-11-19

Vaníliapuding meggyel - pudingpor nélkül



A puding, pudingpor nélkül, belopta magát a szívembe, és a konyhámba. Elkészítése végtelenül egyszerű, pláne, hogy nem kell előre tervezni semmit, ha tej és kukorica-keményítő van otthon, akkor egy-két rendelkezésre álló kiegészítővel pillanatok alatt csodás desszertet készíthetünk. Nálam az alap minden esetben, a fentieken kívül, a vanília és a csoki. Vagyis a korábban leírtak szerint elkészítem a vaníliapudingot, és aztán kitalálom a variációkat.

2011-11-17

Krumplisaláta füstölt hallal



Nem nagyon van a krumplisalátánál egyszerűbb és ismertebb előétel, köret. A közismert recept: krumpli, hagyma, ecetes öntet, só bors, esetleg majonéz. Én ezt is nagyon szeretem, de mindig meg lehet még egy kicsit bolondítani valamivel, felturbózni, sonkával, hallal. Ez most egy ilyen változat. Előételnek készült.

2011-11-15

Édeskömény krémleves



Ahogy korábban a grillezett édesköménynél már írtam, az édeskömény különleges, nálunk még nem annyira ismert növény. Ha felületesen szemléljük, olyan, mint a kapor, de, ha jobban megnézzük, akkor látjuk, hogy ez mégsem kapor, gumója van. Az illata is teljesen más, ánizsos, mely főzés vagy sütés után „átalakul” valami csodálatos illattá, ízzé, és már egyáltalán nem emlékeztet az ánizsra. De ez jó is, mert még a Pernod is csak jeges vízzel hígítva élvezhető igazán.

2011-11-11

Füge és gránátalma borhabbal



A „fügeprojekt” nálam, a saláta és a szendvics után, most egy desszerttel folytatódik. Elkészítése egyszerű, gyors, fantasztikusan finom, vendégeinket, barátainkat bármikor el tudjuk kápráztatni vele. Közvetlenül tálalás, fogyasztás előtt célszerű elkészíteni, mert a csodás borhab - borsodó, sabayon, zabaglione - viszonylag gyorsan összeesik. De ez sem több, mint 10 perc.

2011-11-09

Caldo Verde - portugál kelkáposztaleves



Levesfronton széles a választék, nálam mindig a piacon rám mosolygó zöldség „dönti el”, mi legyen a menü, ma ez a kelkáposzta volt. És mivel nekem a főzés, ahogy fent jeleztem is, inkább kaland, szórakozás, mint munka, hát most Portugáliába kalandoztam, szeretem ezt a levest. Az általánosan ismert kelkáposztás ételekre nem hasonlít, amikor először ettem, hínárlevesnek gondoltam, de kiderült, hogy egyszerűen egy káposztaféléből készült, és egy kicsit másképp, mint gondolnánk.

2011-11-08

Rucola fügével



Még mindig a füge mozgatja meg a fantáziámat a legjobban, ha valami finom salátára gondolok. A legutóbbi fügés szendvics után, most a rucolára esett a választásom. A rucola, eruca sativa, magyarul borsmustár, az egyik legkedveltebb salátaféle a mediterrán országokban, ma már nálunk is mindenhol kapható és ismert.

2011-11-05

Grillezett padlizsán kecskesajttal töltve



A padlizsán nemcsak finom és sokféleképpen elkészíthető zöldség, hanem nagyon szép is. Ezért aztán különösen kedvelem, mert mint korábban is többször említettem, egy étel elkészítésénél, tálalásánál a látvány is nagyon fontos. A padlizsán nagyszerűen grillezhető, tölthető, cukkinivel, gombával, hússal, sajttal társítható.