2012-12-30

BÚÉK 2013!




Happy New Year!

С Новым Годом!  

  Boldog Újévet! 

  Ein Gutes Neues Jahr! 

  Bonne Année!

2012-12-29

Guacamole baconchipsszel



A seranói sonkával és borsópürével /habbal készített csodás ropogós falatkák sikere inspirálta ezt az előételt is, annyi változtatással, hogy a sonkát hajszálvékony baconcsíkokkal helyettesítettem, és a borsóhab helyett guacamole, vagyis avokádókrém került rá. Így is tökéletes partifalat.

2012-12-27

Grillezett csirkemell salsával



Ez egy gyorsan elkészíthető, igazán egészséges csirkés-zöldséges étel, és persze nagyon finom. Gyors ebéd, vagy könnyű vacsora is lehet. A salsa nem más, mint különböző, általában paradicsom alapú szószok spanyol megnevezése. Gyakran a mexikói konyhára jellemző chilis szószokat jelenti, melyeket mártogatósként, dipként fogyasztanak.

2012-12-23

Boldog Karácsonyt!






Joyeux Noël!

Season's Greetings!

Boldog Karácsonyt! 

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten! 

Merry Christmas! 

God Jul!





2012-12-21

Karácsonyi borleves



Mint korábban már említettem, várom a karácsonyt, és a karácsony nálunk nem képzelhető el borleves nélkül; mindig készítek. Már az illata is meghittséget varázsol a szobába. Az íze pedig..., szerintem annak is ízlene, aki nem iszik bort, mivel a főzéskor az alkohol úgyis elpárolog.
Szóval, szenteste nálunk lesz borleves, fotó az nem biztos, eddig sem sikerült, de aki el szeretné készíteni, annak leírom a bevált receptemet.

2012-12-20

Sült zeller sárgarépával



A kínaiak szerint a főzés igazi művészet. Az ízek mellett a látványnak is nagy szerep jut, ételeik színpompásak, nagyon sok zöldségből állnak, gazdagon fűszerezettek. Ezért is szeretem annyira a kínai konyhát. Már a legegyszerűbb étel is más hatást ér el, ha szép, és szépen van tálalva. Szerintem az ünnepi asztalokról sem maradhatnak el a saláták, készüljenek tisztán friss zöldségekből, vagy grillezett zöldségekkel, csirkemellel, sonkával, sajttal, gyümölccsel, füstölt hallal, garnélával gazdagítva. A sor hosszú és még folytatható.

2012-12-19

Florentine



A florentine egy olasz, ma már ez egész világon ismert különleges keksz, sütemény. Fő összetevői: kandírozott gyümölcsök, mandula, és csokoládé. Tehető bele apróra vágott cukrozott cseresznye, meggy. Elkészítése egyszerű, gyors, az eredmény, a siker garantált. Ez a keksz most kandírozott narancs-és citromhéjból, dióból és mandulából készült.

2012-12-16

Snidlinges cukorborsó-saláta



Mint minden saláta, ez is pillanatok alatt elkészül, az alapanyagok, fűszerek teszik változatossá, esetleg különlegessé. A salátákhoz, legyen az rucola, madár-, frisée, vagy jégsaláta, cukorborsót, szárzellert, cukkinit, póréhagymát, széles a skála és még bővíthető, de télen paradicsomot, paprikát is szoktam grillezni.
Most jégsalátához wokban póréhagymát és cukorborsót sütöttem.

Hozzávalók: 1 jégsaláta, 250 g cukorborsó, fél szál póréhagyma, 1 ek összevágott snidling, 1 ek méz, 1 lime, 1-2 ek olívaolaj, só, bors
 

Elkészítés:
A felforrósított wokban az olívaolajon a felszeletelt póréhagymát 1-2 percig sütöttem, ezután hozzáadtam a cukorborsót, és együtt 2-3 percig sütöttem, hogy a borsó még megtartsa szép zöld színét és roppanós maradjon. A póréhagymás cukorborsót egy salátástálba szedtem. Az öntethez összekevertem a sütésből fennmaradt olajat, a mézet és egy fél lime levét, sóztam, borsoztam. Az öntetet a salátához kevertem, rászórtam a snidlinget, daráltam rá sót, borsot, és azonnal tálaltam. A salátára rakhatunk füstölt vagy grillezett, vékonyra szeletelt, csirkemellcsíkokat, garnélát. 



2012-12-14

Zelleres csirkecomb



A csirkecomb a csirke talán legzsírosabb része, de éppen emiatt csodásan grillezhető, és szerintem nincs is jobb (na van, de...) a ropogós-fűszeres bőrnél, viszont bőrét eltávolítva, már igazán diétás fogás is elkészíthető belőle. Szerintem már egy-két órás pácolás is egyenesen csodát tesz a húsokkal. Különböző húsokhoz, más-más pác illik, de ugyanazok a húsok is készíthetők különböző pácokkal.

2012-12-05

Erdei laskagombaleves zellerrel



Várom a karácsonyt... Jó ez az adventi várakozás. Ajándékok alakulóban, a szentestei vacsoramenü – tervezés alatt. Ami mindig van: borleves, hal, zöldség, desszert, a többi változó. De most sem a halászlé-töltött káposzta-bejgli háromszögben gondolkodom, pedig mindegyiket szeretem. Majdnem mindegyiket, a bejgli, az kilóg a sorból. De nem karácsonykor, és pláne nem együtt.

2012-12-01

Cukorborsó-saláta sárgarépával



A cukorborsó, snap peas botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, de az a jellegzetessége, hogy nemcsak a zöld magjai, hanem fogyasztható a hüvelye is, amely teljesen lapos, a borsószemeket nem kell kifejteni. A francia neve - mange tout (eat all, mindent megenni) - szó szerint ezt is jelenti.