2013-12-27

Borleves habgombóccal



Ha karácsony, akkor borleves. Nálunk borlevessel és egy pohár pezsgővel veszi kezdetét az ünnepi vacsora. Habgombóccal készítve, esetleg tejszínnel gazdagítva pedig desszertként is megállja a helyét. Pillanatok alatt elkészül, kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak vele. A siker garantált.


Hozzávalók: 0,5 l fehér száraz, jó minőségű bor (hárslevelű, cserszegi fűszeres...), 0,5 l víz, 2 tojássárgája, 100 g porcukor, fahéj, 3-4 szegfűszeg, 1 csillagánizs, citrom- és narancshéj, fahéj

Elkészítés:
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, tegyük bele a fűszereket, öntsük fel a borral és a vízzel. Mérsékelt tűzön, hogy a tojások össze ne fussanak, állandóan kavargatva, forrásig melegítsük. Levéve a tűzről, kézi habverővel habosítsuk tovább! Csészében, vagy poharakban tálaljuk. 



Készíthetjük úgy is, hogy a tojásos cukorhoz tejszínt keverünk, és azután öntjük fel a borral és a vízzel. Így már majdnem madártej – borral gazdagítva. Igazán különleges desszert lehet. A habgaluska is sokat dob rajta. Ezt most micróban készítettem, gyors, egyszerű, csak ajánlani tudom. A felvert tojáshabból vizes kanállal formázzunk gombócokat,és micrózzuk 900-1000 W teljesítményen 40-50 mp-ig. Gyümölcstisztítóval faragjunk rá csokiforgácsokat. 



3 megjegyzés:

wanna írta...

Thanks, and Happy New Year to You Viktor!

Seffer Lilla írta...

Szuper lett, már régóta tervezem kipróbálni, azt hiszem eljött az ideje :)

Hankka írta...

Nagyon guszta lett, nálunk sajnos csak én szeretem! :)