2015-03-28

Karfiolsteak - sütőben sült karfiol



Ez a sült karfiol nagyon gyorsan elkészíthető elegáns előétel, de diétázóknak, vegetáriánusoknak akár főétel is lehet. 
A csodás ötletet itt találtam, kicsit módosítva, az alábbiak szerint készítem, csak ajánlani tudom, nekem így vált be.

2015-03-20

Ropogós kelkáposztalevelek sütőben, avagy kelkáposzta-chips



Már többször említettem, sütőben sütve minden zöldség finomabb. Legalábbis szerintem. Így aztán aki nem szereti a káposztát, a kelkáposztát, a kelbimbót, a brokkolit hagyományosan elkészítve, nyugodtan próbálkozzon ezzel a módszerrel; garantáltan megszereti. 
Természetesen nem hagyható ki a házilag készíthető chipsek sorából az alma-, a burgonya-, a csicsóka- de a cékla-chips sem.
Egyszerű, gyors és – nem mellesleg – látványos, ezek is igazi „villantós dolgok”. 

2015-03-16

Túrókocka



Amiben túró van, csak jó lehet. Kezdve a Túró Rudival, ami minden gyermek (és felnőtt) kedvence, folytatva a túrótortákkal, a különböző túrós süteményekkel, pogácsákkal, a csodás túrógombóccal vagy túrófánkkal. És természetesen nem hagyható ki a túrós palacsinta sem. 
Nem túlzás, túró nélkül nem élet az élet. De erről külön történeteket tudnának mesélni az olyan országokban élő magyarok, ahol nem kapható túró. Náluk minden visszaúton lapul túró és Túró Rudi a bőröndben.

2015-03-12

Brokkolikrémleves római köménnyel, fokhagymával




Elvem, hogy az étel ne csak finom legyen, hanem szép is: ezért aztán a színek a konyhámban is főszerephez jutnak. A színes zöldségek, gyümölcsök amellett, hogy esztétikai élményt nyújtanak, egészségmegőrző szerepük is jelentős.
Igyekszem, az ételeket úgy készíteni, hogy a színes zöldségek, gyümölcsök megőrizzék szép természetes színüket.

2015-03-05

Sousvide csülök-kísérlet




Aki ismer, aki olvas, az tudja, nem áll tőlem távol a kísérletezés, az új dolgok, technikák kipróbálása – a konyhatúra –, legyen az különleges alapanyag, fűszer, technika. A hangsúly mindig a minőségen van, mert kiváló étel csak kiváló alapanyagokból készíthető. Ezért nem használok sohasem ételízesítőket, tartósított és félkész élelmiszereket. Esetleg magam tartósítok, természetesen tartósítószer felhasználása nélkül.
Amit használok: friss zöldség, gyümölcs, zöld fűszerek, minőségi olajok, vajak, különböző sók, ecetek ... 

A húsokat lehetőség szerint igyekszem megbízható hentestől vásárolni, de még ez sem garancia a kiváló minőségre. 
És itt jön be a képbe a sousvide technika. Még a „nagy szakácsok” véleménye szerint is már-már „csodákra képes”, vagyis a gyengébb minőségű alapanyaggal is kitűnő eredményt érhetünk el. Nem is beszélve az „előredolgozásról”.

2015-03-01

Túrós béles



Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a kelt tészta készítése volt sokáig „a mumus”. Aztán lassan-lassan megbarátkoztam vele. Nem állíthatom, hogy gyakran sütöm, de ez általában vonatkozik az összes süteményfélére. Ahogy a mottómban is áll: sütemény alkalmakkor ...

A „nagy áttörést” az első jól sikerült húsvéti kalács hozta. Aztán következtek a kakaós csigák, a kelt rózsák, a sajtos tekercsek és végül a vajas kiflik
És most jött el az ideje, hogy a „sok tudást” alkalmazva, megsüssem anyukám csodás túrós bélesét.