A paprikás csirke abban különbözik a csirkepörkölttől, hogy a paprikával fűszerezett kész pörköltalapra a víz elpárolgása után tesszük a húst, a végén pedig tejfölt adunk hozzá.
A csirkepörköltnél pedig a pörköltalapot a hússal együtt készítjük el: a zsiradékra tesszük a felaprított hagymát, erre a felkockázott húst és lepirítjuk, ezután adjuk hozzá a paprikát, és öntjük fel lével, ez lehet víz vagy húsleves.
Hozzávalók:
1 csirke kb. 1,5 kg
1 csirke kb. 1,5 kg
2 hagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom vagy 2 ek paradicsomsűrítmény
0,5-0,6 dl húsalaplé vagy víz
2 zöldpaprika
2 paradicsom vagy 2 ek paradicsomsűrítmény
0,5-0,6 dl húsalaplé vagy víz
50 g zsiradék vagy olaj
2 ek pirospaprika
1 ek liszt
200 dl tejföl
só
só
Elkészítés:
A csirkét, megmosom, feldarabolom, a nagyobb darabokat esetleg felezem.
Az apróra vágott vöröshagymát az olvasztott zsírban vagy olajban üvegesre pirítom, majd a tűzről levéve elkeverem benne a fűszerpaprikát (erre azért van szükség, mert a paprika nagyon könnyen megég).
Felengedem a húslével és visszateszem a tűzhelyre és 5-6 perc alatt zsírjára visszasütöm.
Ezután hozzáadom a feldarabolt húst, a csíkokra vágott zöldpaprikát és a negyedekre vágott paradicsomot, sózom és fedő alatt húst puhára párolom. Akkor van kész, ha a hús a csonttól elválik. A húsdarabokat a szaftból kiszedem, félrerakom. A lisztet a tejföllel összekeverem, a szafthoz adom, ügyelve a hőkiegyenlítésre és jól összeforralom. Visszarakom a húsdarabokat és pár perc alatt készre párolom.
Nokedlivel tálalom.
Huhh, de örülnék most egy jó kis paprikáscsirkének nokedlivel (egyhetes böjti káposztaleves kúra után ma még gyümölcsnapot tartok...)
VálaszTörlésKét megjegyzés. 1. Szerintem a pörköltnél sem egyszerre kerül a fazékba a hagyma és a hús (előbbi legalább félórával hamarabb - de erről többet nem mondhatok, műhelytitok :-)
2. Természetesen zsír jobb erre a célra, mint olaj. És zsírból is LIBAZSÍR!!! :-)
Hááát, az első ponttal nem, a félóra a hagyma párolására elég durván hangzik, de a másodikkal teljesen egyetértek, esetleg annyi kiegészítéssel, hogy liba-vagy kacsazsír.
VálaszTörlés