A bodzaprojekt következő állomásán is túl vagyunk. Az első adag szörp már a kamra polcain, készül a második adag. Az előkészületek nem különböznek a bodzalimonádénál leírtaktól, az elkészítés pedig, mivel a szörpnek eltarthatónak kell lenni, plusz két fázisból - a főzésből és a dunsztolásból áll. Tartósítószert itt sem használok.
Hozzávalók: 5 l víz, 2 kg cukor, 4 kk citromsav, 4 db citrom, 30-40 bodzavirág
Elkészítés:
Egy ötliteres üveget megtöltök vízzel, feloldom benne a citromsavat, beleteszem a vékony szeletekre vágott citromot, kettőt héjával, kettőt hámozva és a bodzavirágot, majd 2-3 napig érlelem. Ezután az üvegből eltávolítom a citromkarikákat és a bodzavirágokat, a bodzalevet leszűröm egy fazékba, feloldom benne a cukrot, jól elkeverem és 5-10 percig lassan forralom, aztán üvegekbe töltöm és 24 órára száraz dunsztba rakom. Télen 1:6 arányban hígítva használjuk. Az eredmény: kitűnő aroma, kellemesen fanyar ízű üdítő.
Ez egy kitűnő recept, kár, hogy már vége a "bodzavirágszezonnak", na majd jövőre!
VálaszTörlésIgazán különleges, pikáns szörp, megéri elkészíteni, de tényleg csak jövőre :).
VálaszTörlésMinden évben sikerül egy nagy adagot befőznöm, nagyon szeretjük az aromáját!
VálaszTörlésEz nagyon tetszik, nagyon pikáns lehet!
VálaszTörlésLeon