Nem tudom ki, hogy van vele, de én amióta először - néhány éve - megpróbálkoztam a zöldségek és gyümölcsök házi tartósításával , amely ma már nemcsak befőtt és savanyúság eltevést jelent, hanem, aszalást, lekvár-és dzsemkészítést, gyümölcskocsonya-főzést is, azóta, ha megjelennek az első szezonális zöldségek és gyümölcsök a piacon, vagy valami megérik a kertben, rögtön megindul a fantáziám: mi legyen belőle. Az első ilyen savanyúság minden évben a kovászos uborka, és a sort valamikor októberben a kerámia hordóba begyalult káposzta zárja.
A csemege uborka mindannyiunk nagy kedvence, tehát hajrá!
Elkészítése az alábbi módszerrel gyerekjáték, fűszerezése, ízlés szerint.
Az uborkákat alaposan megmosom. Az előkészített üvegek aljára különféle fűszereket rakok. Ez általában bors, mustármag, tormaszeletek, tormalevél, kapor, borsikafű, meggylevél, babérlevél. Természetesen ezek közül egy-kettő el is hagyható, a fűszerezés üvegenként is lehet más-más. Ezért is tartom ezt a módszert nagyszerűnek. Ezekre a fűszerekre, levelekre rakom aztán az uborkákat, melyek közé chilipaprikát is teszek. Ez is opcionális. Az üveg méretétől függ a cukor, a só és az ecet mennyisége. Általában szabvány 750 ml-s üvegeket használok, és ezeknél minden üvegbe az uborkákra szórok 1 csapott ek sót, egy normál ek cukrot, ráöntök 30 ml, 10 %-os ecetet, és az egészet felöntöm hideg vízzel. Kész. Az üvegeket lefedem, 10-12 percig sterilizálom, a vízből kivéve 1-2 percre fejre állítom, és utána másnapig száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Ha kisebb vagy nagyobb üvegeket használok, akkor a fűszerek, a só, a cukor és az ecet mennyiségét arányosan csökkentem vagy növelem.
Ugyanezeket a fűszereket használom én is! Kuktában dzsemet főztem már be, nagyon praktikus megoldás :)
VálaszTörlésEnnél a receptnél azt szeretem, hogy (nem mintha megoldhatatlan feladatot jelentene kiszámolni :D), de nem kell előre kiszámolni mennyi felöntőlevet készítsek. Ez így egyszerűbb. Az csapi víz is jó, de én általában szűrt vizet használok.
VálaszTörlésIgazi gyongyszemeket talaltam itt,s nagyon jo otleteket.
VálaszTörléskoszonet ertuk,
Udvozlettel Gyongyos
Örülök Gyöngyös és köszönöm, remélem a továbbiakban is találsz kedvedre való receptet.
VálaszTörlésSzia, a sterilizálás alatt mit értesz pontosan? A lezárt üvegeket beteszed a kuktába vízzel és lezárod, ugyanúgy mintha főznél benne: És sípolástól kezdve számítod az időt? Köszönöm!
VálaszTörlésSzia Kékmadár!
VálaszTörlésÖrülök kérdésednek!
Kuktában csak az alábbi módon eltett paradicsomot sterilizálom/gőzölöm:
http://relaxotour.blogspot.hu/2011/09/paradicsom-telire-kuktaban.html
Az uborkát és a többi zöldséget (ha nem száraz dunsztban készítem) pedig a következők szerint:
Egy fazékba egy textilre rakom a sterilizálandó/gőzölendő még nem teljesen lezárt üvegeket (az üvegre csak ráhelyezem a lapkát, véglegesen csak azután csavarom rá, miután kivettem a gőzből) és felöntöm hideg vízzel, úgy, hogy a víz kb. az üvegek ¾-ig érjen, a fazekat ezután lefedem és a víz felforrásától számítva 10-12 percig gőzölöm.
Az uborkánál speciel az a mérvadó idő, hogy mikor változik meg az élénk zöld színe kicsit sárgásra.
Üdv
wanna
Jó napot. Tudom,hogy ez egy régi bejegyzés. Megcsináltam az uborkát. Nagyon finom lett,de sterilizálásnál az alján maradt a cukor. Csak úgy oldódott fel,hogy rázogattam és a lányom mondta is,hogy az alján lévő uborkák édesebek. Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm a választ.
VálaszTörlés