Egy vallomással tartozom, még muffint vagy brownie-t sem sütöttem soha – sütőformán sincs –, enni is csak egyszer ettem egy gyorsétteremben. Mit mondjak? Nem ízlett. Száraz volt és unalmas. Ez, persze, nem jelenti azt, hogy nincs jó muffin, csak én még nem találkoztam vele. Persze, sok előnye lehet, egyszerű, gyors, ahogy hallom, még csak a SI mértékegység-rendszerrel sem kell bíbelődni, csészével „mérődik” hozzá minden. Viszont a desszert nálunk nem mindennapos dolog, nem a szénhidrátbevitel növelésére szolgál, hanem az adott parti vagy esemény fénypontja, és akkor valami szépet, különlegeset készítek, nem baj, ha sok munka van vele.
Nemrég megtaláltam anyukám régi kekszsütőformáit, és nagyon akartam valamit sütni bennük, mert hasonlatosak a manapság divatos design tartlets-formákhoz. A tartlet magyarul mini tortácskát jelent, főleg partik, állófogadások állandó „darabja”. „Kutatásokat” nem végeztem, de eredetileg ez egy ropogós (gondolom linzertésztából), formában sütött kosárka, amelybe különböző dolgok kerülnek. Ha előételként készül, akkor sós, ha desszertként, akkor édes-gyümölcsös. Szóval, a feladat adott volt, valamit sütni a formákban. Mivel nemigen van még itt a finom és szép gyümölcsök szezonja, csak a csokira tudtam gondolni. Ez lett belőle. Mesefinom tortácskákat – chocolate tartlets – sikerült készítenem.
Hozzávalók: 100 g étcsokoládé (76%), 150 g porcukor, 75 g liszt, 100 g vaj, 5 tojás, formák a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet elkevertem a cukorral. A csokoládét és a vajat vízgőz fölött felolvasztottam, mikor kicsit lehűlt, belekevertem a felvert tojásokat és a lisztet a cukorral. A sütőformákat jól kivajaztam, a masszát a formákba töltöttem, és 180°C fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A sütési idő a formák méretétől függ, de ez is max. 6-8 perc. Akkor jó, ha a külseje megszilárdult és a belsejében még folyós a csokoládé, ez késsel vagy kötőtűvel ellenőrizhető. A formákból kiszedve, melegen tálaltam, így a legfinomabb.
Nagyon guszta. Kétségtelenül:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, de azért a jó muffin sem száraz ám! :)
VálaszTörlésNagyon szép és guszta!
VálaszTörlésEgyre jobb vagy!!! Latens őstehetség rejlik benned!!! :)
VálaszTörlésÉpp most nyomtam be az uccsó szelet brownie-t narancs cruddel. :-) Csodálatos, ahogy kifolyik a közepéből az olvadt csoki!
VálaszTörlésEszméletlenül ínycsiklandó. Pont mint amilyennek lennie kell!
VálaszTörlésEzekkel a közeli fotókkal ez gyakorlatilag a brutálisan finom kategória. :)))
VálaszTörlésCsodás ez a csokis álom!!!!
VálaszTörlésA jó muffin nem száraz,csak az üzleti,én is üzletit ettem először,de kidobtam,olyan száraz volt,és még mondtam is,ezzel vannak annyira oda?
Imádom a csokis dolgokat, és igazán fel falnám belőle legalább kettőt, annyira kivánatosak ezek a pici kis muffin formáju torták!
VálaszTörlésEz mennyei lehet, imádom az ilyen folyós belsejű finomságokat! És ez csodálatos!
VálaszTörlés