A kakaós csiga minden gyerek kedvence, de nemcsak a gyerekeké, mi is nagyon szeretjük. Az első kelt tésztás desszertem, a csokis-mogyorós bukta sikere, és a sok biztatás után ennek is eljött az ideje. Sok receptet elolvastam, mindegyikből tanultam valamit, a lényeg egy jó kelt tészta és a finom kakaó. A különbségek lényegében csak abban vannak, hogy milyen vastagra nyújtjuk a tésztát, egész tojást vagy csak tojássárgáját teszünk bele, és hogyan kerül a tésztára a kakaó.
Egyik variáció, hogy megkenjük a tésztát vajjal és csak rászórjuk a cukrozott kakaót, a másik pedig, hogy a vajat kikeverjük a cukorral, a kakaóval, és ezt a krémet kenjük a tésztára. Én ez utóbbi módszert választottam.
Hozzávalók:
- a tésztához: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,25 dl tej, 1 ek cukor, 1 csipet só, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj
- a krémhez: 2 ek holland kakaó, 2 ek cukor, 6 dkg vaj
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben egy kis kanál cukorral „felfuttattam”. A lisztet egy tálba szitáltam, hozzákevertem a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, a puha vajat és a robotgép dagasztókarjával 5 perc alatt sima tésztává dagasztottam (akkor jó, ha elválik a tál oldalától és nem ragad). A kész masszát meghintettem liszttel, és konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem, ez kb. 45-50 perc.
Közben elkészítettem a tölteléket, amihez a megolvasztott vajat kikavartam a kakaóval és a cukorral.
Miután a tészta megkelt, belisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtottam, megkentem a kakaós krémmel, feltekertem és 1,5-2 cm-es szeletekre vágtam. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, ráhelyeztem a csigákat, melyeket megkentem olvasztott vajjal és 35 °C fokon még 30 percig újra kelesztettem. Ezután előmelegített sütőben 180 °C fokon légkeverésen, 35-40 perc alatt megsütöttem. A kész csigákat porcukorral megszórhatjuk.
FONTOS: kelt tészta készítésénél minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lenni.
El sem tudnám képzelni az életem kakaós csiga nélkül!! Mikor összeházasodtam apával ez volt az első sütemény amit megsütöttem. Mikor Anna megszületett és hazajöttünk a kórházból akkor is ezt sütöttem. Ugye milyen csodásan finomak? Gyönyörűek lettek a csigáid, gratulálok!! :))
VálaszTörlésI am drooling over your site!
VálaszTörlésLenyűgöző a kakaós csiga, nagyon gyorsan tanulsz! Nagyon szeretjük mi is, bár a fahéjas is roppant gyorsan fogy :)
VálaszTörlésFantasztikusak lettek, ezt tényleg mindenki szereti:) Én általában a felét fahéjasra szoktam készíteni, de mindkettő villámgyorsan fogy. Mostmár bátran nekifoghatsz bárminek, könnyedén elkészíted:)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek!
VálaszTörlésnagyon guszta, szeretjük!!!
VálaszTörlésSzerintem ha Téged olvaslak,még belőlem is lehet konyhatündér!!!
VálaszTörlésNagyon szépek a csigák!!!!
Ki nem szeretné a kakaós csigát? Gyönyörüen sikerült neked, Wanna!
VálaszTörlésMár régen ettem ezt a finomságot!
A kakaós csigát, csak szeretni lehet, szuper!
VálaszTörlésÉn is imádom a kakaós csigát !
VálaszTörlésde rég ettem:) régen a kedvencem volt. gyönyörűek a képek!
VálaszTörlésSzépek nagyon! Már egyszer azt hittem hagytam itt megjegyzést, de úgy tűnik nem sikerült. Pedig kifejezetten tetszenek ezek a napfényes fotók.
VálaszTörlésNagyon szépek a kakaós csigák. Én is megsütöm, meg jött hozzá a kedvem. Hány darab csiga jön ki ebből a receptből?
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a kakaós csigák. Én is elkészítem a napokban. :)
VálaszTörlésMegtudnád mondani hogy ebből az anyaghányadból hány darab csiga jött ki? Köszönöm!
Nagyon szépek a kakaós csigák. Én is megsütöm, meg jött hozzá a kedvem. Hány darab csiga jön ki ebből a receptből?
VálaszTörlésHello Brigi! Köszi, örülök, hogy tetszenek a csigáim :)
VálaszTörlésEbből a mennyiségből úgy emléxem 12 darab csiga lett. Végül is ez attól függ, hogy miután a tésztát kinyújtottad és feltekerted, milyen széles szeletekre (2, 3 cm) vágod fel.