Jön a nyár és a jéghideg levesek ideje. Nem igazán kedvelem a habart gyümölcsleveseket, még jéghidegen sem, talán „desszertként”. Igazán a fűszeres ételeket szeretem, a fűszer persze nemcsak a chilit jelenti, hanem leginkább a friss zöldfűszereket, mások számára néha meglepő párosításokban. Ilyenek talán a korábban készített kakukkfüves zellerkrémleves, a zsályás burgonyaleves, a korianderes, tejszínhabos sütőtökkrémleves...
Szeretek kipróbálni első hallásra talán meglepőnek tűnő ízpárosításokat, az édeset a sóssal, a savanyúval, vagy a keserűvel, mely minden bizonnyal a thai konyha hatása. A piacon ma uborkát vettem, a saláták és a levesek a kedvenceim, „egyesek” szerint abban vagyok igazán jó. Arra gondoltam, hogy az uborkából most mégsem saláta, vagy partifalat lesz, és megpárolni sem akartam, mint a harcsához készült uborkamártásnál, ezért ezt a jéghideg gazpachot készítettem el. De hogy „hű maradjak ” önmagamhoz, kellett hozzá még valami, és ez a sárgadinnye lett.
Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 1 fehér hagyma, 250 g sárgadinnye (Gália), pár mentalevél, 1-2 ek fehér borecet, pár csepp tabasco, só, frissen őrölt bors, olívaolaj
Elkészítés:
Az uborkát meghámoztam, feldaraboltam, a mentalevéllel és a megtisztított hagymával együtt összeturmixoltam. Hozzákevertem a tabascot és az ecetet, ízesítettem, sóval, borssal. A masszát megszűrtem (kanállal átnyomkodtam egy szűrőn), és legalább két órán keresztül hűtőszekrényben hűtöttem.
A dinnyét meghámoztam, 2x2 cm kockákra vágtam és egy kevés olívaolajon, forró serpenyőben 1 perig grilleztem. A jéghideg gazpachot a meleg dinnyekockákkal tálaltam, pár csepp citromos olívaolajat cseppentve rá. A savanykás, friss jéghideg gazpacho és az édes, langyos dinnye, meglepő, fantasztikus kombináció!
Ha a recept szerint készítitek el, a konzisztenciája megfelelő (sűrűbb) lesz, de mivel kísérletezni jó „elven működöm”, ecet helyett – most érett meg az isteni kapros kovászos uborkám –, 100 ml uborkalevet öntöttem hozzá, 50 ml is elég lett volna. Az íze így talán még különlegesebb lett.
Magamnak biztos el fogom készíteni, én is szeretek kipróbálni furának tűnő párosításokat. Ha visszajön a meleg, akkor elkészítem, a családban nem vagyok biztos, bár sosem lehet tudni éppen mi ízlik és mi nem:)
VálaszTörlésNem semmi egy leves, igazán figyelemfelkeltő, az tuti!
VálaszTörlésEz nagyszerűen néz ki, nagy hőségben igazi csemege !
VálaszTörlés