2012-08-22

Füstölt kapelán kapribogyóval, tojással


Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a füstölt halak kedvelőinek körében a füstölt kapelán - capelin, мойва -, ami elsősorban olcsóságának köszönhető. Nem olyan „elegáns”, mint a lazac, a laposhal, a vajhal vagy a tokhal, de kitűnő előétel készíthető belőle, vagy fogyasztható magában is, „csak úgy” egy sörhöz.   


Hozzávalók: 200 g füstölt kapelán, 3-4 tojás, 1 nagy lilahagyma, citrom, kapribogyó, só, bors

Elkészítés:
A tojásokat megfőztem, lehűtöttem és karikára szeleteltem. A halat megtisztítottam, vagyis eltávolítottam a fejét és a belsőséget belőle. A karikára vágott lilahagymával, a tojással, citromszeletekkel és kapribogyóval tálaltam.

2012-08-09

Fokhagymás garnéla salátával


Hozzávalók: 1 kg garnéla, 2-3 cikk fokhagyma, 4-5 ek olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A garnélát a a korábban leírtak szerint megtisztítottam, és a felhevített olívaolajon, folyamatosan kevergetve 3-4 perc alatt megpirítottam. Sóztam, borsoztam, a végén rádobtam a felszeletelt fokhagymát, és még egy percig a garnélával együtt sütöttem. Salátával tálaltam, melyet sóztam, borsoztam, olívaolajjal, fehér balzsamecettel meglocsoltam.


2012-08-02

Rókagomba hagymával, tojással


Ahogy már korábban is említettem, szerintem, rókagombából - chanterelle, pfifferling, лисичка - főzhető a legfinomabb gombaleves, de pörköltnek vagy paprikásnak is kitűnő. Húsa ropogós, színe mindig sárga, illatos gyümölcsös. A vargánya mellett az egyik legkedveltebb erdei gomba, kora nyártól késő őszig gyűjthető, vagy vásárolható a piacokon.