A cukkini kora nyártól késő őszig terem, kiskertekben is könnyen termeszthető, és nem mellesleg, a piacokon is viszonylag olcsó. Semleges íze miatt olyan, mint a mascarpone, olyanná válik, amilyenre ízesítjük. Ehető nyersen, főzve, párolva, wokban sütve, grillezve. Kitűnő leves készíthető belőle. Kalóriaszegény, ezért diétás, fogyókúrás étrendhez is javasolt.
Kedvencem a grillezett, a palacsintatésztában lereszelve, vagy hasábban sütött cukkini. Grillezhető karikára, vastagabb vagy vékonyabb szeletekre vágva. Én ez utóbbit alkalmazom gyakrabban, szebb, dekoratívabb, és ezért talán finomabb is. Pontosabban szerintem azért, mert a vékony szelet pillanatok alatt megsül, és roppanós (ress) marad. Csodás előétel.
Hozzávalók: 2-3 cukkini, frissen őrölt bors és só, citrom, olívaolaj
Elkészítés:
A cukkinit héjastul hosszában legyalultam, pár percre besóztam. Sütés előtt a cukkinikról a sót papírtörlővel letöröltem, és grillserpenyőben oldalanként 1-2 perc alatt megsütöttem. Tálaláskor daráltam rá színes borsot és kristálysót, meglocsoltam chiliolajjal és pár csepp citromlével. Melegen és hidegen is kitűnő, különböző zöldfűszereket (menta, koriander, kakukkfű,...) tépkedve rá, különösen izgalmassá tehető.
Különleges csemege a zsenge, sült cukkinivirág.
Különleges csemege a zsenge, sült cukkinivirág.
Gusztán fodrozódik az a szép vékony cukkini szelet. pont így grillezve a kedvencem. :)
VálaszTörlésNagyon guszta a maga egyszerűségében. Palacsintatészta....izgalmasan hangzik!:)
VálaszTörlésGondolom, neked is van egy jó kis mandolin ami szép vékonyan szeleteli a zöldséget, pláne a cukkinit. Én is szoktam grillezni a cukkinit, de nem ennyire vékonyan. Guszta, és finom grillezve!
VálaszTörlés