A burgonya a legalapvetőbb élelmiszereink egyike. Peruban, Chilében őshonos, Európába az 1500-as években került, több ezer fajtája ismert. Főzve, sütve, köretnek, egytálételnek egyaránt kitűnő. Ki ne szeretné a burgonyaszirmot/chipset, a sokféleképpen készíthető krumplisalátát, melynek füstölt hallal készült változata nálunk igazi kedvenc, a tojásos vagy spenótos sült krumplit, a tócsni-lapcsánkát. Igazi különlegesség a burgonyalepény, és így tél végén pedig már alig várjuk az újkrumplit.
2013-02-27
Sült krumpli baconnal
A burgonya a legalapvetőbb élelmiszereink egyike. Peruban, Chilében őshonos, Európába az 1500-as években került, több ezer fajtája ismert. Főzve, sütve, köretnek, egytálételnek egyaránt kitűnő. Ki ne szeretné a burgonyaszirmot/chipset, a sokféleképpen készíthető krumplisalátát, melynek füstölt hallal készült változata nálunk igazi kedvenc, a tojásos vagy spenótos sült krumplit, a tócsni-lapcsánkát. Igazi különlegesség a burgonyalepény, és így tél végén pedig már alig várjuk az újkrumplit.
2013-02-19
Chicon au gratin – Cikória „csőben sütve”
A cikória – chicon, chicory – egyike a legősibb zöldségféléknek, jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet, foszfort, jódot, vitaminokat tartalmaz. Sokan a cikória hallatára a kávéra gondolnak, pedig a cikóriából sok finomság készíthető.
2013-02-14
2013-02-06
„Nagy a hó igazán ...”
„Nagy a hó
igazán,
fut a sí,
meg a szán,
hejhó!
Lecsúszik a Mari
meg a Ferkó!” / Weöres Sándor: Télköszöntő
2013-02-04
Halfesztivál Budapesten
A hal finom, a hal fogyasztása egészséges, a hal az egyik legősibb táplálékunk, mégsem fogyasztunk belőle eleget.
Ezért is nagyszerű kezdeményezés Budapest első halfesztiválja, melynek elsődleges célja a halfogyasztás ösztönzése, a halas ételek népszerűsítése. Ezentúl a figyelem ráirányítása hazai élővizeink, köztük a Duna vizének tisztaságára, annak védelmére és természeti értékeinek megóvására.
A rendezők a fesztivált olyan interaktív rendezvénynek szánják, ahol a legkisebbektől kezdve mindenki talál magának elfoglaltságot, szórakozást. Minden, ami a halakkal kapcsolatos kipróbálható, megkóstolható, elkészíthető. Lesz halászléfőző-verseny, magyar és nemzetközi halételek bemutatója, szépségverseny, lesznek zenei koncertek, folklór, „gasztro-jazz” és „gasztro-classic” programok, jótékonysági akciók, utcazenei fesztivál. A hungarikumok és a jellegzetes magyar halételek mellett bemutatkozik az ázsiai halas konyha; vendégországok: Thaiföld, Vietnam, Japán, egy kis egzotikumot csempészve a kínálatba.