2013-04-28

Csicsókachips


Csicsókát eddig vagy nyersen salátákhoz kevertem, vagy krémlevest főztem belőle. A krémlevest laskagombával, vagy rókagombával, vagy baconchippsel szoktam tálalni, igazán passzolnak hozzá. De most egy étteremben a krémlevest csicsókachipsszel és pirított pisztáciával szolgálták fel – jó volt –, és még a titkot is elárulták, hogyan készült chips, hát kísérleti konyha lévén ki kellett próbálnom.

2013-04-25

Pontyszelet kapros-bazsalikomos házi majonézzel


A halfogyasztás kedvező élettani hatásáról már többször írtam. A „ha péntek, akkor hal” elvét betartva, a heti egy „halnap” beiktatásával már megtettünk egy nagy lépést egészségünk megóvása érdekében. A hazai folyami halak – ponty, harcsa, keszeg, kárász, sügér – fogyasztása mellett erősen ajánlott a magas omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengeri halak – lazac, szardínia, hering – fogyasztása is. A halhús kalóriatartalma alacsony, elkészítése gyors, egyszerű és nagyon változatos. Nagy kedvenceim a különböző füstölt halak.

2013-04-18

Rozmaringos sült édesburgonya


Az édesburgonya – vagy batáta – neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak alakjában hasonlít rá; ugyanis a burgonya a gumó, az édesburgonya pedig maga a gyökér. Főbb fajtái a lila héjú, fehér húsú és a sárgás-pirosas héjú, narancssárga húsú édesburgonya, előbbi íze a gesztenyéhez, utóbbié a sütőtökhöz hasonlít. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

2013-04-15

Sült kelbimbó


A kelbimbó, vagy bimbóskel – Brussels sprouts, Rosenkohl – a Földközi-tenger vidékéről származik, ma az egész világon ismert és kedvelt zöldség, a káposztafélék családjába tartozik. Sok karotint, B-, C-, és E-vitamint, vasat tartalmaz. C-vitamin tartalma megközelíti a paprikáét. Készülhet belőle leves, saláta, egytálétel, köret, és nem mellesleg kalóriatartalma is alacsony, diétázók is bátran fogyaszthatják.

2013-04-09

Panna Cotta kókusztejből, karamellizált eperrel


A Panna Cotta egy Észak-Itáliából származó, hagyományos olasz desszert, tejpuding. Tejből és tejszínből készül, cukor, vanília és zselatin hozzáadásával. Jól lehűtve, különböző gyümölcsökkel – áfonyával, eperrel, málnával, karamell- és csokoládéöntettel tálalják. Széles a skála. Elkészítése egyszerű, gyors, a siker garantált.

2013-04-07

Rosére sült kacsamell sült almával és karamellizált szilvával


Ahogy már korábban is írtam – a meggyel tálalt kacsamellnél –, a kacsamell sütése viszonylag egyszerű és gyors művelet, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl, a rosé-ra sült kacsamell az igazi. A fűszerezés: só, bors, kakukkfű, esetleg rozmaring vagy római kömény.

2013-04-02

Édeskömény-cukkini saláta

   
Ha vége a húsvétnak, és már nem bírunk ránézni a főtt sonkára, tojásra, mi lehet jobb, mint egy finom saláta, zöldség, nyersen vagy párolva. De be kell vallanom, mivel ilyen főtt sonkát (csodás mangalica sonkát főztem), töltött bordát, sárga túrót, házi reszelt tormával csak ilyenkor, húsvétkor fogyasztunk, én nem tudom megunni.