2013-07-16

Kukorica-krémleves fokhagymás krutonnal

 

Gondolom sokan szeretjük a főtt és a sült kukoricát, "csak úgy" magában, de ha valamilyen különleges levesre vágyunk, akkor ez a csemege kukoricából készült krémleves igazán jó választás. Lényege az édes, frissen főzött csemege kukorica, nem a konzerv vagy a mirelit. Elkészítése egyszerű, viszonylag gyors.

2013-07-14

Lecsó, lecsó, ...


Nem tudom van-e valaki aki nem szereti a lecsót, ezt az igazi magyar "klasszikust", bár eredetileg talán balkáni eredetű. Az elkészítési módja természetesen vidékenként, esetleg már családon belül is változhat. Lehet kolbásszal, tojással, esetleg rizzsel, de még káposztával is készíteni. Van aki a paradicsomokat meghámozza, van aki nem. Nálam a lecsó kolbásszal és tojással készül, a paradicsomok hámozatlanul kerülnek bele. A lecsóra, mint minden más ételre érvényes szabály, hogy kitűnő étel csak kitűnő alapanyagokból készíthető.

2013-07-08

Vanília szuflé


A szuflé, felfújt vagy soufflé igazán elegáns desszert, előétel vagy főétel is lehet, ami nem más, mint egy könnyű tészta, tojássárgájából és tojáshabból, különböző hozzávalókkal kiegészítve. A soufflé szó a francia souffler ige múlt idejű melléknévi igeneve, vagyis felfújt. A szuflék lehetnek sósak, készülhetnek sajttal, lazaccal, ..., és édesek – különböző friss gyümölcsökkel, dzsemekkel, gyümölcsszószokkal, fagylalttal.

2013-07-05

Kenyérgomba – nyersen, sütve


A kenyérgomba a galambgombafélék közé, a tejelőgombák csoportjába tartozó ehető gombafaj. Most találkoztunk vele először, úgyhogy a gombászás után első utunk a gombavizsgálóhoz vezetett. Megerősítette feltételezésünket, hogy jó, ehető gombát találtunk.