2014-01-28

Almafánk


Még javában tart a farsang, süssünk fánkot. Már sütöttem szalagos fánkot, hagyományos kelt tésztából, korábban túrófánkot és francia mini fánkot, azaz chouquettes -t, ami úgy készül, mint a képviselőfánk. Most az almafánkra került a sor. Ettől egyszerűbben elkészíthető fánk talán nincs is, vagyis van, a túrófánk, mert pontosan úgy készül, csak túró helyett alma kerül bele.

2014-01-26

Szalagos farsangi fánk


Farsang van, és ahogy látom, a neten, baráti körben, mindenki „fánksütési lázban ég”. Én is készülök már rá (jó pár éve), eddig még sosem próbálkoztam meg vele, de hát mindennek eljön az ideje. Túrófánk már készült a konyhámban, de az más műfaj, semmi kelesztés, csak keverés-kavarás. Aki ismer, olvas, az amúgy is tudja, hogy nem sütök süteményt túl gyakran, szülinap, húsvét, karácsony..., azok a fránya szénhidrátok... Utoljára fánkot vagy 7-8 éve ettem, anyukám sütötte, ő nagy mestere volt a sütemények készítésének. Ez a fánkrecept is az ő receptes füzetéből való. Nagyon jó recept, ha nekem elsőre prímán sikerült!

2014-01-21

Szezámmagos sárgarépa-saláta


Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem az étel nemcsak finom, de szép is kell legyen. Fontosak nagyon a színek, a tálalás. És nem mellesleg a szezonalitás. Így télen inkább készítek sárgarépasalátát, vinaigrette-t, lencsesalátát, eszem savanyú vagy kovászos káposztát, ősszel eltett savanyúságot – uborkát, paradicsomot, paprikát, padlizsánt, csalamádét –, mint melegházi, méregdrága, íztelen paradicsomot, paprikát.

2014-01-15

Mentás birsszósz


A birs igazi téli gyümölcs, szép és finom, de valahogy nincs „divatban”. Nem foglalja el az őt megillető helyet az éttermek étlapjain, a konyhákban. Pedig nem csak birsalmasajt és zselé készíthető belőle. Nem mondom, ezek is nagyon finomak, süteménybe, manchego sajttal, vagy csak úgy magában, de ettől sokkal több lehetőség rejlik benne.

2014-01-12

Lazac fokhagymával, bazsalikomos kuszkusszal


Egyszerű és nagyszerű. A lazac sütéséről már többször „értekeztem”, süthető serpenyőben, grillen, végtelenül könnyű elkészíteni, de igazán könnyű elrontani is, vagyis túlsütni. Nincs rosszabb, egy túlsütött, „fűrészporállagú” lazacnál.

2014-01-06

Csokis pöfeteg


Valami egyszerű, gyors és elronthatatlan édességet szerettem volna készíteni, elsőre ilyennek tűnt ez a csokis keksz. Hát mit mondjak, igen is, meg nem is. Először is a masszát ajánlatos előző nap elkészíteni, de legalább pár órával sütés előtt – gyorsaság kilőve. A massza elkészítése tényleg egyszerű: csak össze kell keverni, és kész. Az ízesítők kiválasztása szabadon választott, a Grand Marniertől kezdve, a vanílián és a fahéjon keresztül a rummal bezárva széles a skála. A golyók formázása tényleg gyerekjáték, gubanc a sütési idő helyes megválasztásával lehet.