2014-11-18

Savanyú káposzta kerámiahordóban


Szeretitek a savanyú káposztát? Mi nagyon. Ezért aztán, hogy tudjuk is, mi kerül az asztalra, magunk savanyítunk. Ugyanis sok „kósza hír” kering a gyorsított érlelésről, a tartósítószerekkel készített káposztáról.
Elkészítése egyszerű, kell hozzá egy kerámiahordó, de ez is, és gyalult káposzta is már sok helyen kapható. Elhatározás kérdése az egész. Természetesen van a hagyományos módszer, fahordóban, de az már a továbbiakban egy kicsit macerásabb.


Még nem késő hozzálátni, csak arra ügyeljünk, hogy az erjedés megkezdéséig tartsuk a hordót viszonylag meleg helyen, 18-20 C-fokon, aztán tárolhatjuk a káposztát hűvös helyen.
Alapfűszer a só, a többi már fantázia és ízlés kérdése.



Hozzávalók: 25-27 kg káposzta, 0,5 kg sárgarépa, 0,3 kg hagyma, 1 birsalma, 1 alma, 2,0 % só/kg

Fűszerek: szárított kapor és torma, egész fekete bors és köménymag, babérlevél, szárított erős paprika, ízlés szerint


A káposztát gyaluljuk le (ha nem eleve gyalultat vettünk), a hagymát vágjuk vékony karikára, a sárgarépát reszeljük, vagy gyaluljuk le. A hordó alját borítsuk be káposztalevelekkel, rakjuk rá a kaprot, a babérlevelet, a tormát, a borsot, a köménymagot. Erre rétegezzük a káposztát, rétegenként fűszerezve, hozzáadva a vékony szeletekre vágott almát és birsalmát. Ezt addig folytassuk, amíg a hordó tele nem lesz. Az így berakott káposztát jól nyomkodjuk meg, míg levet nem ereszt, és a végén egy furnérlappal szorítsuk le.
A hordó peremét töltsük fel vízzel és helyezzük rá a fedőt.
A víz pótlásáról időnként gondoskodni kell. Az érlelést szobahőmérsékleten kezdjük, ez kb. 1 hét.
Ha a későbbiekben töltött káposztát is akarunk készíteni, akkor rakjunk a gyalult káposzta közé egészben hagyott káposztafejeket, melyek torzsáját távolítsuk el. 

A hordót előző este ajánlatos feltölteni hideg vízzel, melyet a berakás előtt öntsünk ki belőle.
Ezek a mennyiségek egy 27 literes hordóra van megadva. 


10 megjegyzés:

  1. Szia! Már régóta gondolkodom én is a házi savanyításon, és mint nálad látom, nem is ördöngösség, csak amiatt aggódom, hogy nincs-e túl erős szaga, mert szobahőmérsékletet csak a konyhában tudok biztosítani (vagy a szobában). Köszi: Móni

    VálaszTörlés
  2. Szia Mónika!
    Ha ilyen kerámiahordóban készíted, akkor egyáltalán nincs szaga, mert a hordó peremébe töltött víz ezt megakadályozza, lezárja a hordót.
    Nyugodtan tartható a konyhában.

    VálaszTörlés
  3. Hasonlóan készítem én is, de ez jobb ízesítésnek tűnik.Mennyi hagymát szoktál bele tenni?
    Marika

    VálaszTörlés
  4. Szívesen Mónika!
    Bocsi, a hozzávalók felsorolásból tényleg kimaradta hagyma :)
    Ehhez a menyiséghez 30 dkg hagyma jár. Javítottam...
    Köszönöm Marika!

    VálaszTörlés
  5. Én azt kérdezném, hol vetted ezt a kerámiahordót és csak ilyen nagy kapható-e vagy van kisebb is?????

    VálaszTörlés
  6. Anikó, én ezt a hordót Kassán vettem, ott volt 10 literes is...

    VálaszTörlés
  7. Régóta készítūnk kerámia hordóban. Kettő alkalomnmal - nem egymás utáni években - megpuhult. Ugyanúgy készítettük mindig. Ugyanolyan fuszetezés, 2 % só - nem jódozott -, ugyanazzal a technológiával. Eljeseredtunk, éveket kihsgytunk. Idén ismét készítettünk, annyi különbséggel, hogy nem mi gyalultuk, hanem piacon vettümk gyalult káposztát. Vasárnap, 8. nap vittük hűvősebbre. Megköstoltuk a tetején lévőt és már puhább, mint kellene.
    Mi lehet a puhulás - később halvány barnássá is vált - oka?
    Köszönöm, ha válaszolsz!
    Mazikd

    VálaszTörlés
  8. Régóta készítūnk kerámia hordóban. Kettő alkalomnmal - nem egymás utáni években - megpuhult. Ugyanúgy készítettük mindig. Ugyanolyan fuszetezés, 2 % só - nem jódozott -, ugyanazzal a technológiával. Eljeseredtunk, éveket kihsgytunk. Idén ismét készítettünk, annyi különbséggel, hogy nem mi gyalultuk, hanem piacon vettümk gyalult káposztát. Vasárnap, 8. nap vittük hűvősebbre. Megköstoltuk a tetején lévőt és már puhább, mint kellene.
    Mi lehet a puhulás - később halvány barnássá is vált - oka?
    Köszönöm, ha válaszolsz!
    Matild

    VálaszTörlés
  9. Most látom a sok "gépelési" hibát. Elnézést! Matild

    VálaszTörlés