2015-01-29

Lazac spagettivel, brokkolival, parmezánforgácsokkal


Azt tartják, mi magyarok, nem eszünk elég halat, azt is csak karácsonykor, főleg halászlé vagy rántott hal formájában. Pedig nem is olyan nehéz ezen szokásunkon változtatni. Nem mintha a halászlé nem lenne csodálatos étel. 

Ma már a halválaszték is egyre jobb, és az utóbbi időben több halétterem is nyílt, igaz, csak a fővárosban. 
És egyre népszerűbbek a halfesztiválok is, amelyekről már korábban is írtam. A nagy sikerre valótekintettel az idén februárban már harmadszor rendezik meg. Érdemes kilátogatni, sok finomságot kóstolhatunk meg.

2015-01-22

Póréhagymaleves kaporral, chilivel


Többször említettem már, imádom a leveseket (is). Ilyen sötét téli napokon pedig egy szép színes, melengető leves igazán fel tud dobni. Kevés alapanyagból, kis munkával, pár perc alatt csodás dolgok születhetnek. Ilyen ez a póréhagymaleves is.

2015-01-20

Avokádó ropogós baconnel, zelleres vinaigrette-tel



Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Semleges íze miatt édes és sós fogások is készíthetők belőle.

2015-01-15

Mini tarte-tatin


A francia édességek, sütemények igencsak különböznek a magyar süteményektől tortáktól. A habos, csokoládés torták helyett inkább a porhanyós, leveles tésztalappal készített gyümölcstortákat részesítik előnyben, vidékenként más-más formában készülnek, középkori eredetű receptek alapján. Ezek egyik híres reprezentánsa a tarte tatin. Nevezik még "Tatin kisasszonyok tortájának" is, ami egy fordított almatorta, mely a legenda szerint egy sima almatortához készített, és tűzön felejtett alma megmentésének az eredménye.

2015-01-10

Lazac spenótos tagliatellével, parmezánforgácsokkal


A lazac sütéséről már több bejegyzésben is volt szó, de azt azért mégis megismétlem: aki finom lazacot akar enni, annak majdhogynem csak a sütési időre kell koncentrálnia. Persze a jó minőségű hal - az alap. Fűszerezése: só, esetleg bors.
Tehát a lazacot sohase süssük túl, ne szárítsuk ki. Süthetjük egészben, szabad tűzön, roston, serpenyőben, szeletben vagy patkó formában, nagyon gyorsan elkészül, és ahogy említettem, szinte elronthatatlan.

2015-01-08

Almapalacsinta


Kijelenthetem, szeretem az almát. Télen nincs olyan nap, hogy ne kerülne valamilyen formában a kezembe. Leginkább természetesen nyersen, isteni érzés beleharapni és élvezni az ízét, illatát, zamatát. De ezenkívül is nagyon sokféleképpen kerülhet az asztalra. Még az almakompótot is szeretem, újabban... 
Az alma kitűnő sütve húsokhoz, főleg kacsához, nyersen salátákhoz, nem beszélve a süteményekről, palacsintákról, fánkokról. Legismertebb, legkedveltebb almás sütemények a Tarte Tatin, a fordított almás, a habos almatorta vagy az slmás kuglóf. „Bundázhatjuk”, készíthetünk belőle egészséges rágcsálnivalót: alamachipset, vagy csokoládéba mártott almaszeleteket.

2015-01-03

Kakukkfüves kaszáslé


Nem tudom, ki hogy van vele, de én, lehetőség szerint, ételt nem dobok ki. Mindent megpróbálok hasznosítani, de hát már nagyanyáink is ezt tették. Emlékszem, nagymamám soha nem öntötte ki a húsvéti sonka főzőlevét. Leszűrte, rizst főzött bele, tejfölt adott hozzá, s máris kész volt a kaszáslé. Legalábbis ő így nevezte.