Amíg még van görögdinnye, érdemes elkészíteni ezt a viszonylag – ami a kalóriatartalmát illeti – könnyű desszertet. És talán még akkor is, ha már megvettük így szeptember elején a görögdinnyét és már nem „annyira” finom. És tényleg bebizonyosodni látszik a hiedelem, vagy ez nem is annyira hiedelem, mint népi megfigyelés, hogy szeptember 5-e, vagyis Lőrinc nap után, már nem igazán finom a dinnye.
Viszont van finomabbnál finomabb szilva, minden mennyiségben.
Elkészítése végtelenül egyszerű, az eredmény pedig magáért beszél: egy elegánsan tálalható, könnyen fogyasztható desszert, ami, ha magát a dinnyét vagy szilvát „à la natur” tálalnánk fel, már közel sincs így.
Mennyiségek: a vendégek számának függvényében (500 g szilva, 1 ek nádcukor, 1 mk vaníliaesszencia).
Elkészítés:
Száraz serpenyőben olvasszunk meg a nádcukrot, dobjuk rá a félbevágott, kimagozott szilvát, és 3-4 perc alatt karamellizáljuk meg. Keverjük a szilvához a vaníliaesszenciát.
Az így karamellizált szilvát hagyjuk langyosra hűlni, és tálaljuk a jéghideg dinnyekockákkal.
Adhatunk hozzá egy gombóc vanília fagylaltot.
Szilva&dinnye, soha eszembe nem jutott volna ez az ízkombináció... De Te megint meggyőző voltál! :-DD
VálaszTörlésHa kipróbálod, örülnék, ha véleményeznéd:)
VálaszTörlésNekem kedvenceim az ellentétek (is), sós-édes, zöldség-gyümölcs, sok ilyen recept van a blogon.
A mottóm szerint "kísérleti konyha, szezonalitás, meglepő(-nek tűnő) párosítások, ...."