2015-11-28

Női szeszély



Ki ne ismerné nagyanyáink kedvelt süteményét, a női szeszélyt, vagy legalábbis ne hallott volna róla. Így vagyok ezzel én is, nem is tudom mikor ettem utoljára, anyukám sütötte, anno. Én még eddig nem próbálkoztam vele, az igazat bevallva, eszembe se jutott, nem igazán gyakran készül sütemény a konyhámban, ahogy a mottómból is kiderül: "sütemény alkalmakkor".
Most viszont kaptam pár kocka kóstolót, nagyon finom volt, receptet is kértem hozzá. Ez lett belőle.

2015-11-22

Rácponty karácsonyra, vagy csak úgy...


Közeleg a karácsony, fénybe borul a város: ünnepi kivilágítást kapnak a terek, az utcák, a kirakatok, az épületek... . És már mindenütt állnak a karácsonyi vásári házikók, karácsonyi ajándékokat, finomságokat, dekorációkat kínálva. Talán ideje elgondolkodni nemcsak az ajándékokon, hanem a karácsonyi menün is.

Magyarországon a hal hagyományosan a szentestei vacsora elmaradhatatlan része, ami az esetek többségében halászlé vagy rántott ponty.
A hal vagy a „halfélék” nálam viszont gyakran kerülnek az asztalra, ami nem jelenti azt, hogy karácsonykor akkor nem, de ez nem merül ki a fent említett két fogásban. 
Ez lehet pisztráng, fogas, harcsa, garnéla, kagyló, különböző tengeri halak: laposhal, nyelvhal,, lazac ...

2015-11-20

Csokoládés almaszuflé


Lassan vége a szép és hosszú ősznek, jönnek a hideg, sötét téli napok, esték – és az almaszezon. Én ugyanis az almát igazi téli gyümölcsnek tartom, és amellett, hogy finom és szép, csodás vitaminforrás is. Az almáspiték, különböző almás sütemények, az almafánk, a csúsztatott palacsinta, különböző felfújtak, a csodás francia desszert a tarte tatin – kihagyhatatlanok. Vagy csak úgy egyszerűen: sült alma, csokoládés alma, almachips ... és még és még, további almás receptek a blogon.
Most egy gyors, egyszerű recept következik, sok gyümölcs, kevés liszt és cukor, isteni!