2016-03-29

Húsvét után...


Nem tudom, ki hogy van vele, de én húsvétra mindig elkészítem az "ősidők" óta hagyományos menüsort: főtt sonka, kolbász, töltött dagadó, sárgatúró, tejes, mazsolás kalács, az elmaradhatatlan ecetes torma és természetesem hímes tojás is készül.
De így húsvét után valami egyszerű, gyors és természetesen finom ételben gondolkodom. Hús, sonka, tojás kizárva, szóba jöhet egy jó leves, vagy a nagy kedvenc: a sült zöldségek.

És még itt van a sonka csodás főzőleve is, amit sosem öntök ki, valami mindig készül belőle, leginkább valamilyen leves, most viszont a rizottóra esett a választásom.
Rengeteg rizottó recept található különböző blogokban, internetes oldalakon, mindenki találhat kedvére valót. 
A lényeg a megfelelő rizs - arborio, carneroli - és az alaplé.
Nálam most nem került bele sem gomba, sem zöldségek, a lehető legegyszerűbb módon készítettem, annyi különbséggel, hogy az alaplevet a sonkalével helyettesítettem. 
A kész rizottót sült lazaccal tálaltam, mesefinom lett. 
A sült zöldségek is a már megszokott módokon készültek: kevés olajjal megszórva, sütőben, 220°C fokon, 15-20 perc alatt megsütve, tálaláskor sózva, fűszerezve.

 

2016-03-10

Balzsamecetes sült lilahagyma


Általában a legegyszerűbb megoldások a legjobbak, de az ördög mindig a részletekben rejlik. Lehet konfitálni, souvidálni, nem beszélve a csúcsgasztronómiában alkalmazott technikákról, de mindennek az alapja a jó alapanyag, a minőségi hozzávalók. A legegyszerűbb ételt is különlegessé tehetjük, ha jó alapanyagokból, különböző fűszerekkel, minőségi olajokkal, ecetekkel készítjük.
Ez különösen igaz a zöldségekre, mert már önmagukban, nyersen is finomak, de egy kitűnő hidegen sajtolt olajjal, vagy különleges ecettel, sóval, még csodálatosabbá varázsolhatjuk.

2016-03-06

A megunhatatlan rakott krumpli


A burgonyás ételek nem éppen kalóriaszegények, de még a diétázóknak sem kell kiiktatniuk az étrendjükből, mert nagyon sokféleképpen elkészíthetőek, hasznos tápanyagforrások és természetesen finomak. 
Elkészítésük egyszerű és a felhasznált ízesítők által igazán változatossá tehetők. Süthetjük sütőben, serpenyőben tojással, sajttal lepénynek, nem beszélve a szinte mindenki által ismert és kedvelt tócsniról
A „hagyományos” rakott krumpli kolbásszal és főtt tojással készül, főleg húsvét után. De készülhet spenóttal, medvehagymával, bacon-el... Egy különleges képviselője a rakott krumplinak a franciák Gratin dauphinois-ja, a csodás tejszínes-sajtos variáció.