2016-06-30

Kínai csirkemellkockák


A csirkemellet sokan unalmasnak, száraznak tartják, pedig „kis fortélyokkal” különleges fogásokat készíthetünk belőle. Talán a legegyszerűbb a kínai, thai konyha által alkalmazott wokban sütés. A kínaiak a nyersanyagokat az elkészítés előtt feldarabolják, a húst bepácolják, és aztán mindent gyorsan kisütnek. Az állandó keverésnek és a gyors sütésnek köszönhetően az étel megőrzi az alapanyagok ízeit, tápanyag- és vitamintartalmát.

2016-06-26

Erdei rókagombaleves


Nem tudom ki hogy van vele, de én alig várom minden tavasszal, kora nyáron, hogy megjelenjenek az erdei gombák. Elsősorban persze az erdőben – imádok gombászni, az idén eddig erre két eredménytelen kísérletet tettem –, de legalább a piacon. Ez a csodás rókagomba is a piacon került a kosaramba. Nem olcsó, de nem is kell belőle sok, az eredmény pedig magáért beszél. Szerintem igazi jó gombaleves csak erdei gombából készülhet.

2016-06-16

Rakott karfiol baconnel


Rakott ételt nagyon sok mindenből készíthetünk, lehet kísérletezni a hozzávalókkal. Legismertebb reprezentánsa a rakott krumpli, egy igazi hungarikum. Mindenki ismeri, szereti, készíti, tökéletes egytálétel. 
Aztán a hagyományos, krumpli-kolbász variáción túl készülhet csak zöldséggel kolbász nélkül, vagy akár zöldség nélkül, mint a francia gratin dauphinois. 

2016-06-14

Eper-mousse-torta


Lassan vége az eperszezonnak, fussatok neki! Már csak azért is érdemes elkészíteni ezt a tortát, mert még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.... 
Minimális munka, maximális élvezet. 
Ami a torta kerületének „rusztikus” voltát illeti, be kell valljam – „konyhatúrás” lévén – még nem jöttem rá, hogyan kéne csinálni, hogy szép is legyen. Mivel a mousse a kekszalapra folyékony állapotban kerül, aztán a hűtőszekrényben kapja meg végleges konzisztenciáját, nem mertem csak egyszerűen betölteni a sütőformába (kifolyik, ráragad), ezért azt kibéleltem sütőpapírral, melynek egyenetlensége adja a kész torta oldalának hullámait. Ötlet? Valaki?