2016-11-03

Meggyes piskóta


A piskóta talán az egyik leggyakrabban készített sütemény, ami nem is csoda, hiszen elkészítése viszonylag egyszerű, kevés hozzávalóból áll és a sikerhez csak pár „sütési trükköt” kell ismernünk.
Viszont ezeket betartva, az alaptésztát felhasználva, a variációknak csak a fantáziánk szabhat határt. Süthetünk piskótaalappal tortát, tekercset, ízesíthetjük gyümölccsel, csokoládéval, vaníliával, túróval...

A jó piskóta titka a habkönnyű állag, és ez nem valami „csodaadalék” segítségével érhető el, hanem a tésztába juttatott levegővel, ami a tojáshabbal kerül a tésztába.


Az alaprecept a következő: tojás, cukor és liszt 1:1:1 arányban, azaz 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt - ezek a mennyiségek növelhetők vagy csökkenthetők az 1-1-1 arányt betartva


Ismert még a vizes és a vajas piskóta, amikor is vizet vagy vajat adunk a tésztához:
- vizes piskóta esetén plusz 6 evőkanál víz kerül a tésztába, és megnöveljük a liszt mennyiségét 8 evőkanálnyira

 - vajas piskóta esetén egyszerűen hozzákeverünk a tésztához 100 g olvasztott vajat

A trükkök:
- a tojásfehérje mielőtt felvernénk, legyen teljesen hideg és tojássárgája nem kerülhet bele
- a tojásfehérje keményebb lesz, ha csipet sót vagy citromlevet adunk hozzá
- a habverést kezdjük alacsonyabb fokozaton és ha már habosodni kezd, akkor kapcsoljunk magasabb fokozatra
- csak a sütőforma alját kenjük ki vajjal az oldalát nem, mert így a piskóta közepe nem púposodik fel és sütés után nem esik össze. Szebb tésztát kapunk, ha sütőpapírt használunk
- a kész tésztát azonnal töltsük a sütőformába és kezdjük sütni, ne hagyjuk állni a levegőn
- a sütőt mindig melegítsük elő, és a sütés első felében ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a tészta ekkor is összeeshet
- ha a piskóta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt és félig nyitott sütőajtó mellett hagyjuk pihenni 15-20 percig
- kivéve a sütőből, helyezzük a piskótát sütőrácsra hűlni
- ha tortalapot sütöttünk, és a teteje mégis felpúposodott, akkor fordítsuk meg a piskótát, húzzuk le róla a sütőpapírt és így hűtsük le. Így a tészta sima alja kerül felülre
- a piskóta akkor van megsülve, ha a tészta elválik a sütőforma oldalától és a teteje aranybarna. Esetleg tűpróba...

A meggyes piskóta elkészítése:

Hozzávalók: 5 tojás, 5 ek liszt, 5 ek porcukor, 300 g mélyhűtött meggy, ½ mk sütőpor

Elkészítés:
Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A fehérjét kézi mixerrel, kanalanként adagolva hozzá a cukrot, verjük kemény habbá. 

Folytatva a habverést, egyenként keverjük a habhoz a tojások sárgáját.
Ezután, adjuk a kész habhoz a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük egy fakanállal össze.
Töltsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába és rakjuk rá a kiolvasztott és lecsepegtetett, lisztbe forgatott meggyet. Szezonban, természetesen friss meggyel készítsük.
Előmelegített sütőben, 180°C fokon süssük a piskótát 22-25 perc alatt készre. A tortaforma mérete most
26 cm.
A piskótát a sütőből kivéve rácson hagyjuk hűlni.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése