2017-08-21
Túrós "levél"
Nyáron, ha süteményt sütök, az általában valamilyen gyümölcsös sütemény. Mindig azzal a gyümölccsel, amelyiknek szezonja van. A másik variáció valamilyen sajtos, túrós pogácsa, tallér, rúd, amelyek általában sósak. Kivételt ez a túrós aprósütemény képez, mert ez édes.
Hozzávalók: 250 g túró, 250 g liszt, 100 g vaj, 100 g cukor, 1 tk vanília kivonat, 1 csipet só, 1/2 sütőpor, plusz cukor a kekszekre
Elkészítés:
Először botmixer segítségével jól törjük át a túrót, hogy jó krémes legyen. Ezután kézi mixer segítségével keverjük a túróhoz a lágy vajat, a cukrot, a sütőporral és sóval elkevert és átszitált lisztet, és végül adjuk a masszához a vaníliakivonatot.
Gyúrjuk a tésztát össze és gombócot formázva, folpackba csomagolva, pihentessük a hűtőszekrényben 1-1.5 órát.
Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra. Vágjunk ki a tésztából kb.5 cm átmérőjű köröket.
Egy tálba öntsünk kristálycukrot.
A kivágott köröket hajtsuk ketté és az egyik oldalukat mártsuk a cukorba. Ezután hajtsuk a tésztát újra ketté a cukrozott oldalukkal befelé és az egyik oldalukat mártsuk ismét a cukorba.
Az így hajtogatott és cukrozott "levélkéket" rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, cukrozott oldalukkal felfelé és süssük 180°C-fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára.
Kitűnő csemege teához, kávéhoz, vagy csak úgy...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése