A káposztás tészta - káposztás cvekedliként is ismert - egy klasszikus magyar étel. Elkészítése roppant egyszerű, a tésztát sós vízben meg kell főzni, a káposztát pedig lereszelni, olajon/zsíron megpirítani és a végén összekeverni. Fogyasztható édesen, sósan, de szerintem sóval és sok borssal az igazi.
Be kell vallanom, eddig csak egyszer-kétszer ettem, azt sem én készítettem.Mivel így kora tavasszal nem nagyon van választék szezonális zöldségekből (káposzta, burgonya, sárgarépa, cékla, kelbimbó... ), hát húsmentes napokon ezekből kell "varázsolni".
Így aztán a párolt káposztához hasonlóan a káposzta vágva lett és nem pirítva, hanem párolva. Naaagyon jó lett! A jövőben a káposztás tésztát csak így fogom készíteni.
Hozzávalók: 500 g fodros kocka, 1 kg káposzta, 50-60 g kolozsvári szalonna, 1 fej hagyma, 1 ek fehér borecet, 1 ek almaecet, 1 tk nádcukor, 1 mk köménymag, 1 mk édesköménymag, só
Elkészítés:
A káposztát gyaluljuk le és sózzuk be 15-20 percre.
A tésztát sós vízben főzzük meg.
Egy lábasban olvasszuk meg a kis kockára vágott kolozsvári szalonnát, dobjuk rá a köménymagokat, pirítsuk pár percig, amíg pattogni kezdenek és süssük meg rajta a csíkokra vágott hagymát. Ha hagyma kész, rakjuk rá a sóból kinyomott káposztát. Pároljuk a káposztát 10-12 percig, nem érdemes szétfőzni. Így megtartja szép világos színét és textúráját.
Ekkor adjuk a káposztához a cukrot, a kétféle ecetet és pároljuk pár perc alatt készre.
Keverjük össze a leszűrt tésztával és tálaljuk frissen darált borssal.
Ezt hogy szeretem... borsosan és édesen! :-))
VálaszTörlésMegértelek, igazán könnyen elkészíthető, variálató és nem mellesleg finom étel :)
VálaszTörlés