2025-06-03
Zöld spárga morzsával
2025-04-09
Brokkoli krémleves
A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata. Rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. Fogyasztása nagyon egészséges, rengeteg vitamint és fontos ásványi anyagot tartalmaz. Igazán szép, zöld színű leves készíthető belőle.
Hozzávalók: 1 brokkoli, 2 közepes burgonya, 1 vöröshagyma, 1l alaplé, 2 ek olaj, só, bors
Elkészítés:
A brokkolit szedjük rózsáira, tisztítsuk meg. Az apróra vágott hagymát egy fazékban az olajon süssük üvegesre,majd adjuk hozzá a kis kockára vágott burgonyát és pirítsuk együtt még pár percig. Ezután öntsük fel alaplével vagy vízzel, adjuk hozzá az előkészített brokkolit és főzzük 15-20 perc alatt készre. Sózzuk borsozzuk, ízlés szerint.
Turmixoljuk össze és szűrőn még passzírozzuk át, hogy krémes legyen. Adható hozzá reszelt sajt és darabolt dió is.
Készíthető tejszínnel is, akkor viszont a turmixolás előtt, még lassú tűzön forraljuk össze a tejszínnel.
2025-03-27
Karfiolleves
Azt hiszem, többször említettem, hogy levesekben "jó vagyok". Nálam a leves, mint előétel - ünnepektől eltekintve, amikor "más is" kerül az asztalra, kihagyhatatlan. Mindig abból készül, ami éppen megtalálható a kamrában. Pár zöldség már egy jó alap lehet, persze, ha többféle van éppen, akkor jöhet egy igazi minestrone. Az alap általában hagyma, fokhagyma, burgonya, ami sűrítésre szolgál, és még valami, ha nem éppen krumplileves készítése a cél.
2025-03-19
Abált tokaszalonna
Elkészítés:
Rakjuk a szalonnát egy fazékba-nálam kuktában készül-, öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, adjuk hozzá a fűszereket és lassú tűzön főzzük puhára (kb 100 C-fok-on)
Kuktában készítve kb.40 perc alatt lesz tökéletes.
Ha nem kuktában készítjük, miután felforr, szedjuk le róla a habot és mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzzük készre.
Hagyjuk kicsit hűlni a fazékban, ezután vegyük ki és még melegen 2 cikk kinyomott vagy apróra vágott fokhagymával és csemege paprikával dörzsöljük be.
Hűtve, vörös- vagy lilahagymával tálaljuk.
2025-01-17
Grissini, azaz az olasz kenyérrúd
A grissini egy snack, "rágcsálnivaló", kenyérrúdnak is nevezik, olasz éttermekben gyakran van az asztalon. Lehet natúr vagy sima sós, de megszórhatjuk különböző magvakkal és fűszerekkel is. Ilyen lehet a szezámmag, mák, rozmaring, kakukkfű...