Sokan vagyunk, akik szeretik a gombát. Amellett, hogy jó növényi fehérjeforrás, finom is, sokkal finomabb, mint az állati fehérje kiváltására ajánlott szójafélék.... szerintem. Még a termesztett gombák is, nem beszélve a csodálatos erdei gombákról. Igaz azok az időjárás függvényében hol megjelennek, hol nem. Maradva a csiperkénél, készülhet belőle leves, párolható, grillezhető. Az elkészítés és a felhasználás a fantáziánkra van bízva.
2015-09-21
Grillezett gombafejek
Sokan vagyunk, akik szeretik a gombát. Amellett, hogy jó növényi fehérjeforrás, finom is, sokkal finomabb, mint az állati fehérje kiváltására ajánlott szójafélék.... szerintem. Még a termesztett gombák is, nem beszélve a csodálatos erdei gombákról. Igaz azok az időjárás függvényében hol megjelennek, hol nem. Maradva a csiperkénél, készülhet belőle leves, párolható, grillezhető. Az elkészítés és a felhasználás a fantáziánkra van bízva.
2015-09-10
Habos szilvás sütemény
Hiába kapható csodás, sokféle szilva a piacokon, ha nincs lehetőség aktuálisan kimenni érte, de ha a szilva mégis „nagyon kell”, marad a szupermarket. És aztán jön a csalódás, a szilva majdhogynem ehetetlen, savanyú, kemény, zöld. Valamit csinálni kéne vele/belőle.
A csodás vaníliás szilva-dinnye kombináció után egy ideje amúgy is csak ̶a̶ ̶m̶a̶m̶á̶r̶a̶ a karamellizált vaníliás szilvára gondolok ...
Így aztán „nagy sütis tudásomat, tapasztalatomat” elővéve született meg ez a desszert.
2015-09-02
Görögdinnye karamellizált vaníliás szilvával
Amíg még van görögdinnye, érdemes elkészíteni ezt a viszonylag – ami a kalóriatartalmát illeti – könnyű desszertet. És talán még akkor is, ha már megvettük így szeptember elején a görögdinnyét és már nem „annyira” finom. És tényleg bebizonyosodni látszik a hiedelem, vagy ez nem is annyira hiedelem, mint népi megfigyelés, hogy szeptember 5-e, vagyis Lőrinc nap után, már nem igazán finom a dinnye.