2020-04-26

Vajas zsemle magvakkal


Ki ne szeretné a friss kenyér, kifli, bagett, ciabatta, sütemény illatát... Természetesen,  mindez akkor a legcsodálatosabb, amikor kikerülnek a sütőből. Eddig eljutni viszont kihívás - nálam legalább is -, a dagasztás, kelesztés miatt. Pedig van dagasztógépem. Szóval végül is elhatározás kérdése, de állítom, megéri a fáradságot. 
Ez egy tejes, vajas zsemle, viszonylag gyorsan elkészíthető, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók: 500 g liszt, 250 ml tej, 1 csipet kristálycukor, 1/2 cs szárított élesztő, 1 tojás, 50 g olvasztott vaj, 2 mk só, plusz 1 tojás a tetejére, szezámmag, lenmag

Elkészítés: 
Egy tálban keverjük jól össze kézi mixerrel vagy dagasztógépben a tojást, a cukrot, a vajat és a langyos tejet. Szitáljuk a keverékhez az élesztővel és sóval elkevert lisztet, és dagasszuk a tésztát készre. 


Kelesszük a tésztát 30 percig. A megkelt tésztát osszuk nyolc egyenlő részre, formázzunk belőle zsemléket és helyezzük sütőpapírral borított tepsire. 
A zsemlék tetejét kenjük meg a felvert tojással, esetleg szórjuk meg magvakkal és rakjuk a hideg sütőbe. 
Kapcsoljuk be a sütőt, és 200 C-fokra és légkeverésen süssük a zsemléket 18-20 perc alatt készre. 
Formázhatunk a tésztából kifliket is.


2 megjegyzés: