2014-11-18

Savanyú káposzta kerámiahordóban



Szeretitek a savanyú káposztát? Mi nagyon. Ezért aztán, hogy tudjuk is, mi kerül az asztalra, magunk savanyítunk. Ugyanis sok „kósza hír” kering a gyorsított érlelésről, a tartósítószerekkel készített káposztáról.
Elkészítése egyszerű, kell hozzá egy kerámiahordó, de ez is, és gyalult káposzta is már sok helyen kapható. Elhatározás kérdése az egész. Természetesen van a hagyományos módszer, fahordóban, de az már a továbbiakban egy kicsit macerásabb.


Még nem késő hozzálátni, csak arra ügyeljünk, hogy az erjedés megkezdéséig tartsuk a hordót viszonylag meleg helyen, 18-20 C-fokon, aztán tárolhatjuk a káposztát hűvös helyen.
Alapfűszer a só, a többi már fantázia és ízlés kérdése.



Hozzávalók: 25-27 kg káposzta, 0,5 kg sárgarépa, 0,3 kg hagyma, 1 birsalma, 1 alma, 2,0 % só/kg

Fűszerek: szárított kapor és torma, egész fekete bors és köménymag, babérlevél, szárított erős paprika, ízlés szerint


A káposztát gyaluljuk le (ha nem eleve gyalultat vettünk), a hagymát vágjuk vékony karikára, a sárgarépát reszeljük, vagy gyaluljuk le. A hordó alját borítsuk be káposztalevelekkel, rakjuk rá a kaprot, a babérlevelet, a tormát, a borsot, a köménymagot. Erre rétegezzük a káposztát, rétegenként fűszerezve, hozzáadva a vékony szeletekre vágott almát és birsalmát. Ezt addig folytassuk, amíg a hordó tele nem lesz. Az így berakott káposztát jól nyomkodjuk meg, míg levet nem ereszt, és a végén egy furnérlappal szorítsuk le.
A hordó peremét töltsük fel vízzel és helyezzük rá a fedőt.
A víz pótlásáról időnként gondoskodni kell. Az érlelést szobahőmérsékleten kezdjük, ez kb. 1 hét.
Ha a későbbiekben töltött káposztát is akarunk készíteni, akkor rakjunk a gyalult káposzta közé egészben hagyott káposztafejeket, melyek torzsáját távolítsuk el. 

A hordót előző este ajánlatos feltölteni hideg vízzel, melyet a berakás előtt öntsünk ki belőle.
Ezek a mennyiségek egy 27 literes hordóra van megadva. 


10 megjegyzés:

Móni írta...

Szia! Már régóta gondolkodom én is a házi savanyításon, és mint nálad látom, nem is ördöngösség, csak amiatt aggódom, hogy nincs-e túl erős szaga, mert szobahőmérsékletet csak a konyhában tudok biztosítani (vagy a szobában). Köszi: Móni

wanna írta...

Szia Mónika!
Ha ilyen kerámiahordóban készíted, akkor egyáltalán nincs szaga, mert a hordó peremébe töltött víz ezt megakadályozza, lezárja a hordót.
Nyugodtan tartható a konyhában.

Móni írta...

Köszönöm :)

bmari62 írta...

Hasonlóan készítem én is, de ez jobb ízesítésnek tűnik.Mennyi hagymát szoktál bele tenni?
Marika

wanna írta...

Szívesen Mónika!
Bocsi, a hozzávalók felsorolásból tényleg kimaradta hagyma :)
Ehhez a menyiséghez 30 dkg hagyma jár. Javítottam...
Köszönöm Marika!

Anikó írta...

Én azt kérdezném, hol vetted ezt a kerámiahordót és csak ilyen nagy kapható-e vagy van kisebb is?????

wanna írta...

Anikó, én ezt a hordót Kassán vettem, ott volt 10 literes is...

Matild írta...

Régóta készítūnk kerámia hordóban. Kettő alkalomnmal - nem egymás utáni években - megpuhult. Ugyanúgy készítettük mindig. Ugyanolyan fuszetezés, 2 % só - nem jódozott -, ugyanazzal a technológiával. Eljeseredtunk, éveket kihsgytunk. Idén ismét készítettünk, annyi különbséggel, hogy nem mi gyalultuk, hanem piacon vettümk gyalult káposztát. Vasárnap, 8. nap vittük hűvősebbre. Megköstoltuk a tetején lévőt és már puhább, mint kellene.
Mi lehet a puhulás - később halvány barnássá is vált - oka?
Köszönöm, ha válaszolsz!
Mazikd

Matild írta...

Régóta készítūnk kerámia hordóban. Kettő alkalomnmal - nem egymás utáni években - megpuhult. Ugyanúgy készítettük mindig. Ugyanolyan fuszetezés, 2 % só - nem jódozott -, ugyanazzal a technológiával. Eljeseredtunk, éveket kihsgytunk. Idén ismét készítettünk, annyi különbséggel, hogy nem mi gyalultuk, hanem piacon vettümk gyalult káposztát. Vasárnap, 8. nap vittük hűvősebbre. Megköstoltuk a tetején lévőt és már puhább, mint kellene.
Mi lehet a puhulás - később halvány barnássá is vált - oka?
Köszönöm, ha válaszolsz!
Matild

Matild írta...

Most látom a sok "gépelési" hibát. Elnézést! Matild