2025-06-03

Zöld spárga morzsával



A spárga egy különleges, elegáns zöldség és még tart a spárgaszezon, használjuk ki. Mindegy melyiket választjuk, tökéletes előételek készíthetők belőle, akár a zöldet vagy a fehéret. Nem beszélve a liláról, amelyik nyersen is fogyasztható. A spárgákat érdemes elkészíteni többféle módokon, kipróbálni új recepteket.

2025-04-09

Brokkoli krémleves


A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata. Rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. Fogyasztása nagyon egészséges, rengeteg vitamint és fontos ásványi anyagot tartalmaz. Igazán szép, zöld színű leves készíthető belőle.

Hozzávalók: 1 brokkoli, 2 közepes burgonya, 1 vöröshagyma, 1l alaplé, 2 ek olaj, só, bors

Elkészítés:

A brokkolit szedjük rózsáira, tisztítsuk meg. Az apróra vágott hagymát egy fazékban az olajon süssük üvegesre,majd adjuk hozzá a kis kockára vágott burgonyát és pirítsuk együtt még pár percig. Ezután öntsük fel alaplével vagy vízzel, adjuk hozzá az előkészített brokkolit és főzzük 15-20 perc alatt készre. Sózzuk borsozzuk, ízlés szerint.

Turmixoljuk össze és szűrőn még passzírozzuk át, hogy krémes legyen. Adható hozzá reszelt sajt és darabolt dió is.

Készíthető tejszínnel is, akkor viszont a turmixolás előtt, még lassú tűzön forraljuk össze a tejszínnel.

2025-03-27

Karfiolleves


Azt hiszem, többször említettem, hogy levesekben "jó vagyok". Nálam a leves, mint előétel - ünnepektől eltekintve, amikor "más is" kerül az asztalra, kihagyhatatlan. Mindig abból készül, ami éppen megtalálható a kamrában. Pár zöldség már egy jó alap lehet, persze, ha többféle van éppen, akkor jöhet egy igazi minestrone. Az alap általában hagyma, fokhagyma, burgonya, ami sűrítésre szolgál, és még valami, ha nem éppen krumplileves készítése a cél. 

2025-03-19

Abált tokaszalonna



Ki ne szeretné? Igaz, nem éppen fogyókúrázóknak javasolt, de néha-néha talán megengedhető, mert nagyon finom. És mértékkel fogyasztva talán még egészségesebb is, mint a mindenféle adalékanyagokkal készült feldolgozott élelmiszerek.

Hozzávalók: 350-400 g tokaszalonna
1 vöröshagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 szem feketebors, 1-2 szem szegfűbors(elhagyható), 1 babérlevél, só, ízlés szerint, 1 kk csemege paprika

Elkészítés:
Rakjuk a szalonnát egy fazékba-nálam kuktában készül-, öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, adjuk hozzá a fűszereket és lassú tűzön főzzük puhára (kb 100 C-fok-on)
Kuktában készítve kb.40 perc alatt lesz tökéletes.
Ha nem kuktában készítjük, miután felforr, szedjuk le róla a habot és mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzzük készre.
Hagyjuk kicsit hűlni a fazékban, ezután vegyük ki és még melegen 2 cikk kinyomott vagy apróra vágott fokhagymával és csemege paprikával dörzsöljük be.
Hűtve, vörös- vagy lilahagymával tálaljuk.

2025-01-17

Grissini, azaz az olasz kenyérrúd


A grissini egy snack, "rágcsálnivaló", kenyérrúdnak is nevezik, olasz éttermekben gyakran van az asztalon. Lehet natúr vagy sima sós, de megszórhatjuk különböző magvakkal és fűszerekkel is. Ilyen lehet a szezámmag, mák, rozmaring, kakukkfű... 

2024-01-12

Tízperces csokidesszert - sütés nélkül


Ha valami gyors és finom édességre vágyunk, akkor erre a desszertre essen a választásunk. Csak pár hozzávaló kell hozzá és sütni sem kell. Természetesen "turbózható" ezzel-azzal: mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, extra adag csokoládéval...

2024-01-05

Lencsefőzelék zöld lencséből


Igaz, hogy elmúlt szilveszter - és általában mi magyarok, csak egyszer egy évben, szilveszterkor eszünk lencsét, biztos ami, biztos, hátha igaz a babona és "pénzesőben" lesz részünk az új évben -, így utólag mégis leírom ezt a receptet, mert ez is kicsit más, mint a hagyományos, megszokott, viszont nagyon finom és szeretném, ha megmaradna a recept az "utókor" részére. 

Amúgy is többször kéne lencsét is fogyasztanunk, mivel nagyon egészséges, többféle van belőle és változatossá tehetjük vele az étrendünket. Igazán csodás főzelék vagy saláta készíthető nemcsak a hagyományos barna, hanem a zöld és vörös vagy fekete lencséből is.

2024-01-01

Korhelyleves


Ha szilveszter, akkor általában malacsült, lencse, virsli kerül az asztalra. És természetesen a kihagyhatatlan korhelyleves, amely igazán jót tesz majd a "másnapos" gyomornak. De, ha nem "másnapos", akkor is. Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, ezt vonatkozik erre a levesre is. Számos módon készíthetjük, az alap a savanyú káposzta. Nálam általában így készül.