2016-01-28

Kaviár vagy lencse?



Természetesen ez most lencse, nem mintha a kaviár nem lenne egy csodás dolog, pláne, ha beluga...
A lencse nem csak szilveszterkor fogyasztható, tegyük vele változatossá az étkezéseket. Nagyon gazdag tápanyagokban, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban.
Sok fajtája létezik, van apró, közepes és nagy szemű, van zöld lencse, fehér, vörös és fekete is.

Egészen különleges és nálunk kevésbé ismert az apró szemű, fekete beluga lencse. Nem néztem utána, de gondolom a beluga kaviárról kapta a nevét, mert hasonlít rá.
Gyorsan megfő, áztatni nem kell, főzés közben nem esik szét, kitűnő, fűszeres, dióra emlékeztető íze van, ezért köreteknek, salátáknak ideális.


Most köret készült belőle: amihez a lencsét mossuk meg és dupla mennyiségű hideg vízben tegyük fel a főni, só nélkül. Addig főzzük, amíg az összes vizet fel nem szívja, ez 25-30 perc. Vigyázzunk a lencsét ne főzzük túl, a szemeknek pergősnek kell maradni. 
Egy személyre 75 g számítsunk. 
Ha megfőtt daráljunk rá tengeri sót, borsot, szórhatunk rá apróra vágott petrezselyemlevelet, snidlinget, zöld hagymát.
Esetleg tehetünk rá egy kis kocka vajat, ahogy a hajdinára, a fekete lencsére is kitűnő. De adhatunk mellé/rá kolozsvári szalonnán sütött vöröshagymát is. 

  
Megjegyzés: a mi sózást illeti, hogy a főzés kezdetén vagy a végén kell sózni a lencsét, megoszlanak a vélemények...
Tény, hogy ha a főzés kezdetén sózzuk meg a lencsét, a főzési idő meghosszabodik, de a só íze „hozzátesz” a lencse ízéhez, szerintem javít rajta ...

Nincsenek megjegyzések: