2016-01-08

Sütőben sült zöldségek - még, még, még ...



A sült zöldségek sorából természetesen nem maradhat ki a gomba és a cékla sem. Kipróbálva ezeket a sütési módokat, megkóstolva ezeket a sült zöldségeket, biztos vagyok benne, hogy nálatok is mindennaposak lesznek az asztalon: köretként, salátaként, előételként. Jó eséllyel helyettesíthetik vagy válthatják fel a sült krumplit, rizst, ezáltal is egészségesebbé, változatosabbá téve az étkezést.

És akkor még a másik nagy kedvencemről, a csodás hajdináról szó sem esett, amelyről itt és itt olvashattok bővebben.
Ezek a sült zöldségek nemcsak finomak, hanem nagyon szépek is, és ahogy már többször említettem – nem csak a kínai konyha kapcsán –, az ízek mellett a látvány is rettentően fontos.
Ennek a sült káposztának már a látványa is lenyűgöző, az íze pedig - kevés olívaolajjal és rizsecettel meglocsolva, sózva, borsozva - fenomenális.



Visszatérve a gombához...
Együtt készíthető a többi zöldséggel, annyi különbséggel, hogy a gombakalapokba a só és bors mellett nagyon apróra vágott vagy átnyomott fokhagyma és olívaolaj is kerül.



A cékla pedig a következők szerint készül:

Melegítsük elő a sütőt 220°C-fokra. A céklákat jól mossuk meg, helyezzük alufóliára és locsoljuk meg olajjal, sózzuk, borsozzuk. A fólia széleit hajtsuk vissza, és csomagoljuk be a céklákat. Süssük a sütőben 30-40 percet, amíg megpuhul. Hagyjuk a fóliában kihűlni. Kicsomagoláskor a képződött céklalevet szedjük meg, keverjük össze ecettel és mézzel: ez a dresszing. A céklákat hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra, locsoljuk meg a dresszinggel és szórjuk meg egy csipet sóval.



Nincsenek megjegyzések: