2014-12-23

Boldog Karácsonyt!




Joyeux Noël!

Season's Greetings!

С Рождеством Христовым!

Frohe Weihnachten!

Merry Christmas!

God Jul!


2014-12-10

Kókuszcsók


Most már tényleg komolyan el kell kezdtem "foglalkozni" a karácsonnyal, el kell dönteni mi legyen a menü, mit süssünk, milyen legyen a karácsonyfa, milyen színű legyen a dekoráció...
A karácsonyfán szeretem a mézes szíveket, csillagokat és az ehető díszeket. Ennek jegyében készültek ezek a  habcsók karikák is, melyek arany szalagra fűzve kerülnek majd a karácsonyfára.
Nem mellesleg tojásfehérjék felhasználására is kitűnő.

2014-12-05

Conchiglie mediterrán mártással, avagy az olasz konyha dicsérete


Imádom az olasz konyhát, már kismilliószor leírtam.
Elég csak a tészták változatosságát említeni, melyek formái már-már designer-i tervezés eredményeként születnek meg. Minden tésztának megvan az ideális felhasználási területe, módja, de ennek, természetesen, csak az egyéni képzelet szab határt.
Durván négy nagy csoportba sorolhatjuk az olasz tésztaételeket:

2014-12-01

Palacsintatorta spenóttal


A spenót már jó ideje nagy szerephez jut a konyhámban. Főleg nyáron, de ha csodás bébispenótot látok a piacon, akár télen is. Tehát nem véletlen, hogy csak spenótleves receptből három is van a blogon. Egyik nagy kedvencem a korianderes, camambert sajtos, de nagyszerű és látványos a lila burgonya chips-szel, vagy a sült fokhagymával tálalt leves is. Nem hagyható említés nélkül a spenótpesto sem, de gazdagíthatunk spenóttal tésztás, burgonyás ételeket, mint a spenótos tepsis burgonya.
Karácsonyi menüpontként – a változatosság jegyében, rántott hal vagy halászlé helyett – most éppen spenótos spagettin gondolkodom, tejszínes mártásban, grillezett lazaccal. És most egy kicsit melós, de annál ütősebb spenótos étel következik. Nemcsak finom, de látványos, szép is: ez a palacsintatorta spenóttal.


2014-11-30

Céklacarpaccio rucolával


Még mindig rucola (is), de már főszerepben a cékla. Méghozzá nyersen. Sütve is nagyon finom és szép, finom saláták készíthetők belőle – sajttal és zöldségekkel gazdagítva, vagy csak valamilyen öntettel meglocsolva –, de így talán még szebb...
Csodás előétel, de akár a karácsonyi asztalon grillezett lazachoz, pisztránghoz is kitűnő.

2014-11-29

Főszerepben a rucola - mozarellagolyók rucolával


A „paradicsomi állapotok” kapcsán említettem a csodás insalata caprese-t, vagyis a mozarella-paradicsom-olívaolaj „szentháromságot”, az olasz konyha szerelmeseinek nagy kedvencét.
És nem hagyhatom ki a rucolát sem, magyarul borsmustárt (Eruca sativa ).
Sokan nem kedvelik kesernyés íze miatt, de ez a kesernyésség sem állandó jellemzője a rucolának, attól is függ, milyen zsenge, fiatal a levele, hol termesztik.

2014-11-26

Grillezett koktélparadicsom


Már leírtam egy párszor, nálam a paradicsom, úgy általában, „paradicsomi állapotok” előidézője. Nyáron csak úgy magában, vagy mindenhez...
Kihagyhatatlan a klasszikus vagy a zöldségekkel gazdagított insalata caprese.
Ezért aztán, hogy télen se kelljen nélkülözni ezeket a csodás ízeket, aszalom, savanyítom, levet, krémet készítek belőle, de ha mindez nem elég, akkor télen sütöm, grillezem.

2014-11-23

Vaníliás keksz


Teához, kávéhoz ideális kísérők lehetnek a kekszek, egyéb aprósütemények. Széles a skála, az egészen egyszerűen elkészíthetőktől a bonyolultabbakig. Nagy kedvencem a madeleine, a financiers, a florentine és a linzerkarika
Most valami nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető kekszet szerettem volna sütni. Anyukám kockás füzetében ezt találtam... 
Nagyon jó lett, és tényleg nem bonyolult az elkészítése. 

2014-11-21

Balzsamecetes aszalt szilva pirított szezámmaggal és roquefort sajttal


Konyhatúra – kísérleti konyha lévén, nem állnak tőlem távol a meglepő, vagy csak meglepőnek tűnő párosítások. Közismert, hogy a sajt, a dió, a szőlő igazi „jó barátok”, akkor miért ne variálhatnánk a hozzávalókkal, szőlő helyett szilva, dió helyett más magvak...
Ez az aszalt szilvás-sajtos desszert is roppant egyszerűen elkészíthető, az eredmény pedig elegáns és látványos.

Elkészítés:
Nagyméretű, félbe vágott aszalt szilvát használjunk, melyet tálalás előtt rövid időre áztassunk be konyakba, vagy ha alkoholmenetesen akarjuk készíteni, akkor langyos Earl Grey teába.

A szezámmagot száraz, olaj nélküli serpenyőben pirítsuk meg.
Szórjuk a pirított szezámmagot a szilvára, és csorgassuk meg/le balzsamecetkrémmel. 

A jó minőségű roquefort sajtot pedig csak szeleteljük fel.

És még egy pár csodás párosítás:

2014-11-18

Savanyú káposzta kerámiahordóban


Szeretitek a savanyú káposztát? Mi nagyon. Ezért aztán, hogy tudjuk is, mi kerül az asztalra, magunk savanyítunk. Ugyanis sok „kósza hír” kering a gyorsított érlelésről, a tartósítószerekkel készített káposztáról.
Elkészítése egyszerű, kell hozzá egy kerámiahordó, de ez is, és gyalult káposzta is már sok helyen kapható. Elhatározás kérdése az egész. Természetesen van a hagyományos módszer, fahordóban, de az már a továbbiakban egy kicsit macerásabb.

2014-11-05

Vaníliás almafelfújt dióval


Ez az almafelfújt vagy szuflé, a „nagykönyv” szerint nem is igazán felfújt, mert az egy kicsit másképp készül. Felfújtnak azért neveztem el, mert olyan könnyű, habos, vagyis „majdnem” szuflé.

2014-10-27

Céklasaláta


Már többször említettem, a szezonalitás híve vagyok, kedvenceim nyáron a paradicsom, paprika, málna, eper..., télen az alma, cékla, brokkoli, narancs... .
Sokan nem szeretik a céklát, korábban én sem kedveltem „annyira”, mert csak a hagyományos ecetes, tormás főtt cékla volt „napirenden”, reszelve vagy szeletelve. Jó is az persze, egy kitűnő füstölt csülökhöz vagy sonkához, de mikor kerülnek ezek az ételek az asztalra, húsvétkor, szilveszterkor?

2014-10-24

Vajas, sajtos pogácsa



A különböző pogácsák igazi vendégváró falatok, sokféleségüknek csak a fantázia és az elkészítésükre szánt idő szab határt. Készülhet kelt tésztából, tepertővel, sajttal, túróval...
Ha kevés az időnk, akkor választhatjuk a legegyszerűbbet, este összekeverjük a hozzávalókat, másnap megsütjük. Ha több időt szánunk rá, akkor hozzáláthatunk egy kelt tésztás pogácsának, ha pedig valami extrát akarunk, akkor kelt tészta és hajtogassunk...

2014-10-02

Tarte Тatin - French apple tart - Fordított almatorta


Ha ősz, akkor alma. Legalábbis nálam, ízletes, zamatos, kitűnő vitaminforrás, és napi egy-két alma elfogyasztásával már tettünk is egy kis lépést az egészséges táplálkozás felé. Csodás sütemények, kuglófok, krémek, felfújtak készíthetők belőle. Gazdagíthatunk almával különböző salátákat, adhatjuk köretként kacsamellhez, „bundázhatjuk”, készíthetünk belőle fánkot, chipset, márthatjuk csokoládéba, az almás pitéről nem is beszélve. 
A Tarte Tatin egy igazi francia édesség, a Tatin kisasszonyok tortája, egy fordított almatorta, mely a legenda szerint egy sima almatortához készített és tűzön felejtett alma megmentésének az eredménye.

2014-09-26

Almachips


Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb egészséges nasi az almachips. Sokféle kapható a boltokban, de egyszerűen elkészíthető házilag is. 
Ehhez mossuk meg az almákat, vágjuk nagyon vékony szeletekre, távolítsuk el a magvait.

2014-09-20

Sült sárgarépa


Az utóbbi időben a zöldségeket már csak sütve készítem, kivéve ha húslevesbe kerülnek, vagy nyersen, salátákba. A különbség a főtt és a sült változat között "ég és föld". Így készítek burgonyát, édesburgonyát, káposztát, kelbimbót...

2014-09-15

Gramigna with Gorgonzola Sauce


After different holidays, when we did not much care for eating right, we ate and drank traditional Hungarian dishes, drinks, it would be desirable to prepare something more healthy.
I love Italian cuisine, its simplicity and sophisticated style. Its ingredients are of high quality, and even a very simple Italian dish can be delicious. Pasta with different sauces is my favourite dish, and its variations depends only on fantasy. One of these dishes is pasta with a sauce made of Gorgonzola cheese.

2014-09-08

Burgonya sütőben, oregánóval


Gondolom, nem ragadtatom magam „korszakalkotó” kijelentésre, ha azt mondom, a gyerekek – és nemcsak a gyerekek – imádják a sült krumplit. Finom is nagyon, csak az fránya olajban sütés...
De most úgy tűnik megtaláltam erre is a megoldást, a „szakértőim” az eredményt kitűnőre értékelték, legyen szó hasábburgonyáról vagy burgonyaszeletekről.

2014-09-03

Vajas-kefires kifli



Többször írtam, szeretem a kenyeret, de csak a jó kenyeret, ilyenkor nem érdekelnek a szénhidrátok, inkább utána futok egy órát...

2014-08-13

Gombaleves sós uborkával


Az erdei gombáknak nincs párja, én is rájuk „esküszöm”. Nálam a termesztett gombák csak „gombapótlóként” jöhetnek szóba, „ha nincs ló, jó a szamár is” alapon.
Ismerem és szeretem a gombákat, ha úgy alakul, gyűjteni is szoktam. A vargányát tartják a gombák királynőjének, de az én kedvencem a galambgomba. Ez az a gomba, amelyik nyersen is ehető, vagy akár az erdőszélen egy botra felszúrva megsüthető. Csodálatos csemege, kevés sóval tehetjük még tökéletesebbé. Sajnos ritkán találkozni vele a piacokon. Levesnek szerintem legjobb a rókagomba. Legszéleskörűbben a vargánya hasznosítható: párolható, grillezhető, süthető natúr, kitűnően szárítható, konzerválható.

2014-08-09

Sajtchips mákkal, szezámmaggal és rózsaborssal


A partik állandó kellékei általában a különböző ropik, chipsek, pirított magvak, melyek sora bővíthető ezzel a pillanatok alatt elkészíthető különleges „ropogtatnivalóval”, ami sajtból és különböző apró magvakból készülhet. Ez most parmezánból, mákból és rózsaborsból készült. Az eredeti ötlet és recept itt található.

2014-07-20

Bok choy


A bok choy vagy brassica chinensis egy Kínában ősidők óta termesztett káposztaféle, nevezik fehér káposztának is. Európába az 1800-as években került, nagyobb piacokon már nálunk is kapható.
Népszerűségét kellemes ízének, roppanós textúrájának, gazdag A-és C-vitamin tartalmának és alacsony kalóriatartalmának köszönheti. Ehető a levele és a szára is. Kitűnő előétel, esetleg más zöldségekkel kiegészítve is, fogyasztható köretként halhoz, húshoz. Én most grillezett zöld spárgával tálaltam.
Elkészítése végtelenül egyszerű, gyors.

2014-07-08

Hagymás kocka oliva-és kapribogyóval


Ha valami nagyon gyors előételre vagy desszertre van szükségünk, igazán jó szolgálatot tehet a friss leveles tészta. Nagyon sokféle kapható, én ha veszek, akkor a Tante Fanny tésztát veszem. Eddig csak sós változatban készítettem, sonkával-sajttal, de nagyon finom lehet édesen is, túróval vagy lekvárral.
Lényegében a leveles tésztára bármit rárakhatunk, paradicsomot, gombát, gyümölcsöt....

2014-07-03

Zsenge zöldborsóleves petrezselyemmel



A zsenge zöldborsónak, cukorborsónak nincs párja, talán csak a zöldbab... Mindkettőből csodás levesek, köretek, saláták készíthetők. A hangsúly a zsengeségen van. A zsenge zöldborsó nyersen is nagyszerű csemege. Nagyon sokoldalúan felhasználható, elkészítése sem bonyolult, két-három hozzávalóból, pár perc alatt finom leves, saláta kerülhet az asztalra. A borsó és a sárgarépa, szerintem ideális párosítás. 

2014-06-30

Cseresznyés clafoutis


A cseresznyés pitét gondolom mindenki ismeri és szereti. Receptek, mint csillag az égen, készítik tejjel, tejföllel, vajjal, piskóta-szerűen, ahány ház, annyi szokás. Még csodás cseresznye van a piacon, érdemes kipróbálni új recepteket is. A francia konyha egyik egyszerű és tökéletes süteménye a clafoutis. Különlegessége az állaga és a fekete cseresznye, melyet nem magoznak ki. Langyosan fogyasztják, így "rezgősen" a legfinomabb. A sok elolvasott recept közül, ezt találtam a legjobbnak.

2014-06-23

Sült új káposzta


Csodás előétel vagy köret ez a sütőben sült káposzta. Sütöttem télen is, de most új káposztából újra elkészítve egészen fenomenális. Még nem volt ember a társaságunkban, aki „ne lett volna oda érte”.

2014-06-12

Kakukkfüves újkrumpli


Az új krumplit szerintem mindenki szereti. Tavasszal alig várom, hogy megjelenjen a piacon. Sütve, főzve, mindenféleképpen tökéletes. Süthető serpenyőben, sütőben. Ízesítése minimális, önmagában, csak sóval is nagyon finom. Hidegen salátának, melyet még "feldobhatunk" füstölt hallal, melegen köretnek, húshoz, halhoz - tökéletes.

2014-06-04

Zöld spárga panco-morzsával


Nálam ha szezonja van, a spárga hetente többször is az asztalra kerül. Nem tudom megunni. Sokan idegenkednek tőle, úgymond „szálkás”, keserű, pedig csak egy pár alapdolgot kell szem előtt tartani és betartani. Mert a szakszerűen előkészített és elkészített spárga fogyasztása igazi élmény. Látványra és ízre egyaránt.

2014-05-29

Sajtos tallér rozmaringgal


A sajtos rudak, ropik, „rágcsálnivalók” fontos, elmaradhatatlan kellékei a partiknak, buliknak. Gondolom, mindenkinek van rá egy tuti receptje. Van a sok helyen csak a világ legfinomabb sósrudacskájának „titulált” – liszt, margarin, ecet és vízből álló sajtos rúd, aminek csak a tetejére kerül sajt, vannak a kelt, élesztős tésztából készült sajtos tekercsek, és vannak a kettő közötti variációk. Nagyon széles a skála.

2014-05-22

Insalata caprese, cukkinival, juhgomolyával


A paradicsom, a sajt és az extra szűz olívaolaj igazi "jóbarátok". Ebből a három összetevőből bármikor összedobható egy elegáns előétel. Ragyogó példája ennek az olaszok nagy "találmánya", az Insalata caprese. Az eredmény minden esetben az alapanyagok minőségén és a tálaláson múlik. Ha a fantáziánkra hagyatkozunk és megpróbálunk szakítani a zöldségek hagyományos karikára/kockára vágásával, különlegesen szép, nemcsak szájnak, szemnek is ingere fogásokat varázsolhatunk az asztalra.

2014-05-16

Almás-mogyorós-csokoládés kuglóf


Mióta megvettem ezt a csodás kuglófformát, nagyon sok mindent sütöttem benne, és nem csak a hagyományos értelemben vett kuglófot. Mindenféle gyümölcsös, diós, mazsolás sütemény készült már benne. A lényeg, hogy a belekerülő massza állaga tejfölsűrűségű legyen, és jól válasszuk meg a sütési időt. Ez is egy sok komponenst tartalmazó kuglóf lett: van benne alma, mazsola, mogyoró, csokoládé, minden, ami "volt a háznál".

2014-05-14

Almás-diós sütemény


Nem tudom, ki hogy van vele, de én a csokis-mogyorós-mandulás-diós-gyümölcsös sütiket szeretem - ha egyáltalán -, nem a habos-krémes "csodákat". Talán azért is, mert a csokit, diót, mandulát, gyümölcsöket külön-külön is szeretem, de ebben lehet, az is közrejátszik, hogy nem vagyok egy "mesterszakács/-cukrász". Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető dolgokat preferálom. Keverem-kavarom, kész. Persze, vannak azért kivételek, de ahhoz kivételes alkalmak is kellenek. Akkor időt, energiát nem sajnálok, és "konyhatúrázom".

2014-05-12

Spenótleves sült fokhagymával

 

Ahogy korábban írtam, a spenót sokak körében a "nemszeretem" zöldségek közé tartozik. Azonban, ha nem is minden - mert a jó alapanyag az elengedhetetlen-, de nagyon sok múlik az elkészítésen, a fűszerezésen. 
A spenót igen kedvelt az egész világon, leveleiben a szervezetre hasznos ásványi anyagok, vitaminok találhatók. Leggyakrabban salátaként használják fel, de készülhet belőle mártogatós, quiche, lasagne, frittata, keverhető tésztákhoz, más zöldségekhez, tölthető vele csirkemell. Igen változatossá tehető vele az étrend.

2014-05-07

Csípős-savanyú káposztaleves


Ezt a levest távol-keleti, kínai, koreai, thai csípős-savanyú levesek ihlették. Csak ihlették, mert nem követtem semmilyen autentikus receptet sem, egyszerűen egy finom csípő-savanyú leves elkészítése volt a cél. Úgy készül, mint egy egyszerű zöldségleves, csak persze egy kicsit másképp. Az ördög mindig a részletekben rejlik. Itt ez most a hozzáadott gyömbér, a chili, és a rizsecet.

2014-05-04

Fokhagymás, cukkinis spaghetti



A fokhagymás spagetti, a spaghetti aglio e olio már-már fogalom. Nagyszerűsége, egyszerűségében rejlik. Nem kell hozzá más csak jó tészta, olaj és fokhagyma, a fűszerezés: petrezselyemlevél, chili, só. Természetesen reszelhetünk rá parmezánt vagy pecorinót, keverhetünk hozzá garnélát, paradicsomot, zöldséget.

2014-04-28

A tökéletes vaníliasodó


A vaníliasodó egy csodás „találmány”, bármilyen desszert „feldobható vele”. Kitűnő piskótához, püspökkenyérhez, kuglófhoz, aranygaluska pedig egyszerűen elképzelhetetlen nélküle. Lényegében ez nem más, mint egy kicsit sűrűbb madártej, hab nélkül. Én most mazsolás-csokoládés kuglófhoz készítettem.

2014-04-23

Sült cékla sajttal

 

A cékla bizonyítottan egészséges, finom és szép. Aki nem szereti a "hagyományos" tormás céklát, annak sem kell lemondani a cékláról, mert ezernyi más módon is elkészíthető. Főzhető, süthető, készülhet belőle chips, de italként, vagy salátákba keverve akár nyersen is fogyasztható.

2014-04-18

Kínai kelsaláta


A kínai kelt Kínában már a III. század táján termesztették, Európába Kelet-Ázsiából, Amerikán keresztül került. Az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb. Nyersen kitűnő saláta készíthető belőle, párolva, vagy sütve nagyszerű köret, főzve pedig csodás krémleves lehet.

2014-04-15

Spanyolmadár



A húsvéti „főpróba” a sütemények mellett/után a töltött hús variációval folytatódik. A töltött dagadó igazi húsvéti étel, szeretjük, de a mottó most is: töltött hús, de, mint mindig, most is, egy kicsit másképp. Így született meg ez a hústekercs, „hétköznapi nevén” spanyolmadár. Az irodalom szerint ez eredetileg cseh recept, és természetesen sem a spanyolokhoz, sem a madarakhoz nincs semmi köze. A legtöbb prágai étterem étlapján megtalálható.

2014-04-13

Sült céklasaláta


A cékla a kora nyári hónapokat kivéve egész évben kapható, én mégis inkább „téli zöldségnek” tartom, de ettől függetlenül még most is szívesebben fogyasztom, mint a nem igazán ízgazdag primőröket. Fogyasztható nyersen, főve, sütve, salátának, levesnek. A nyers, kipréselt céklalé is igen értékes, sok magnéziumot, szilíciumot és cinket tartalmaz. Nagy kedvencem az orosz vinaigrette és a borscs, mindkettő fő alkotóeleme a cékla.

2014-04-10

A krumplileves


Krumplilevest szerintem az is tud készíteni, aki nem tud főzni. Elrontani nem nagyon lehet, az eredmény persze más kérdés, általában lehangoló. Menzai emlékeimre hagyatkozva, legalábbis.
Pedig burgonyából igazán kitűnő levesek is készíthetők, csak túl kell lépni a burgonya-habarás-ecet „bermuda-háromszögön”. Különböző zöldfűszereket – zsályát, kakukkfüvet, petrezselymet – alkalmazva igazán izgalmas leveseket tehetünk az asztalra. Sűríteni pedig, ha szükséges, önmagával is lehet: pár megfőtt burgonyakockát összeturmixolva.

2014-04-08

Túrós pogácsa, másképp


Ez egy igazi vendégváró pogácsa, természetesen az ünnepi, húsvéti asztalon is megállja a helyét. Finom és szép. De borozáshoz, sörözéshez is kitűnő. Alapja a korábban már többször készített és bevált túrós pogácsa, csak egy kicsit másképp. A tésztájába a liszt, vaj és túrón kívül élesztő és tojás is kerül. Ha ilyen kicsikre szaggatjuk, és a sajton kívül különböző magvakkal, sóval megszórva is készítjük, különlegesen mutatós.

2014-04-04

Pappardelle vargányával


Egy csodálatos húsmentes étel, böjtre, vegetáriánusoknak és „tésztfanoknak”. Elkészítéséhez „tudás” nem szükséges, csak nagyon jó minőségű alapanyagok. Friss, vagy levegőn szárított pappardelle (ami nem más, mint egy 2-3 cm széles metélt tészta) vagy tagliatelle és vargánya, vagyis  pasta ai funghi porcini. Csiperkével nem az igazi.

2014-04-02

Mogyorós zabkeksz



Közeledik húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe. Mivel nem vagyok mesterszakács, cukrász pláne, konyhatúra lévén, már én is a „főpróbánál” tartok. Múlt héten készítettem töltött húst, barátaim kérdezték is, mi történt, gyakorolok? Gyakoroltam, megjegyzem, jól sikerült. Most kerültek sorra a kekszek, a sütemények.

2014-03-30

Egyszerű túrós sütemény


Ha valami finom és viszonylag egyszerűen elkészíthető desszertre vágyunk, igazán jó választás ez a túrós sütemény. Aki szereti, mazsolát is rakhat bele. Mi szeretjük a mazsolát, csak sajnos nem volt kéznél..., majd legközelebb, mert biztos lesz legközelebb, ugyanis ez a süti nagyon finom.

2014-03-27

Csokis-mandulás keksz, kicsit másképp


Amint korábban már „értekeztem róla”, ami nekünk a linzer vagy a mézes keksz, az amerikaiknak ez a csokis, lágy keksz, a chocolate chip cookie. Nagyon finom, elkészítése egyszerű, sokáig eltartható, igazi vendégváró keksz; teához, kávéhoz ideális. Az alaprecept összetevői: liszt, vaj, cukor, csokoládé, ami egyéni ízlés szerint bővíthető mandulával, mogyoróval.

2014-03-24

Babsaláta


Általában a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, nem vagyok híve az agyonbonyolított, „túlgondolt” ételeknek, a hangsúly a kiváló alapanyagokon kell, hogy legyen. Nem mellékes szempont a szezonalitás. Ez a babsaláta inkább téli, de így tavasz kezdetén is megállja a helyét, amíg a primőr még túl drága.