Közeleg a karácsony, gondolom sokan már a szentestei vacsora menüsorán gondolkodnak, vagy már konkrét lépéseket is tettek ez irányba.
A hagyományos karácsonyi ételek közül nálunk ami állandó az a hal, valamilyen formában és a borleves.
A hal sem feltétlen ponty, van, hogy lazac, vagy pisztráng vagy esetleg garnéla és kagyló.
Nem hagyományos, viszonylag gyorsan elkészíthető fogásokat ajánlok ebben a Menüsorban, vagy csak desszerteket itt.
Az idén szakítok a saját hagyományaimmal és egy klasszikus menüsorral készülök: halászlé, töltött káposzta, kocsonya és az elmaradhatatlan borleves.
Ahogy minden ételre, így a kocsonyára is igaz, hogy jó ételt, csak jó alapanyagokból lehet készíteni. Kocsonyának legjobb a sertés körme, a füle, az orra és a farka, kerülhet bele kevés bőr és hús is.
Hozzávalók: 4 köröm, kétfelé vágva, 2 fül, 1 orr, 2 farok, 10 szem szemes bors, 4-5 cikk fokhagyma, 1 ek só
Elkészítés:
Mossuk és tisztítsuk meg jól a húsokat, és tegyük fel főni kb. 4 l hideg vízbe.
Rakjuk bele a borsot, a fokhagymát és a sót - inkább kevesebb sót tegyünk bele, mert a lé főzés közben elpárolog és megmaradt lé túl sós lehet.
Ha felfőtt, szedjük le a habot és nagyon mérsékelt tűzön főzzük a kocsonyát addig, amíg a hús a körmökről leválik, megpuhul, a lé tiszta, aranysárga lesz és visszafőtt a felére, ez kb. 4-5 óra.
Ezután szűrjük le a levet, ha zsíros a zsírt távolítsuk el róla, ha kell sózzuk még meg.
Hagyjuk hűlni.
Közben a körmökből a csontokat távolítsuk el, és a húsokkal együtt rakjuk hőálló tálakba. Merjük rá a langyos levet és hűvös helyre állítva hagyjuk megszilárdulni - vagyis "altassuk" meg.
Ha mindent jól csináltunk ez 3 óra alatt megtörténik.
Tálaljuk a kocsonyát citrommal, ecetes hagymával és/vagy céklával - passzol hozzá...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése