2020-09-21

Karfiolkrémleves


Ahogy korábban is írtam, nálam fontos szempont a szezonalitás, a piacra sem "listával" megyek (az alapdolgokat kivéve), hanem a napi kínálat határozza meg nálam a menüt. Mivel már megjelent a csodás, nem import, hanem a helyi termelők karfiolja, eldőlt, hogy karfiol lesz az ebéd.

Hozzávalók: 1 közepes méretű karfiol, 3 ek olívaolaj, 1 hagyma,  2 l csirkealaplé vagy víz, 2 ek tahini (szezámpaszta), fekete szezámmag vagy mák, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: 

Vágjuk apróra s hagymát, és egy fazékban, az olívaolajon fonnyasszuk meg, kb. 10 perc.

Adjuk hozzá a rózsáira szedett, megmosott karfiolt, keverjük össze, öntsünk hozzá 100 ml alaplét és pároljuk 20 percet. Félidőben keverjük meg. Ezután öntsük hozzá a maradék húslevest, forraljuk fel, vegyük fel a lángot, és pároljuk készre. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert a karfiol nem szereti, ha túlfőzik, "beszürkülhet". 

Turmixoljuk össze a levest, keverjük hozzá a tahinit. Szükség esetén, sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor szórjuk meg a szezámmaggal vagy a mákkal. Ez egy "hétköznapi" verzió. 

Elegáns benyomást kelthet, ha sekély mélytányérban, szezámmaggal, turbolyával és három-négy szárított kagylóval díszítve tálaljuk.

 Ha ilyen kagyló nem áll rendelkezésre, pár garnélafarok is "megteszi".



Nincsenek megjegyzések: