2011-05-29

Roston sült rózsaszín lazac spárgával


A különböző húsok és zöldségek mellett a halak is kitűnően süthetők roston. A kisebb halakat egészben, a nagyobbakat hosszában kettévágva célszerű sütni. Most barbecue-partira roston sült rózsaszín lazacot ajánlok (pink salmon, gorbuscha, горбуша) spárgával. Természetesen más lazacból is elkészíthető, de süthetünk így pisztrángot is.

2011-05-27

Harcsa töltött paradicsommal


Péntek lévén, halat sütünk. A halakban még azt is szeretem, hogy végtelenül egyszerű az elkészítésük. Semmi hókuszpókusz, aki nem kimondott konyhatündér – én sem vagyok az –, szerintem halat, az is tud sütni. Természetesen, ha filét, vagy szeletet veszünk. Egy egész hal elkészítése a sütéshez, igényel egy kis gyakorlatot, pláne, ha élő halról van szó.

2011-05-25

A spenótleves


Régebben a spenót is – talán azért, mert mindenki, mint „naaagyon” egészséges zöldséget javasolta – a „nemszeretem” dolgok közzé tartozott. Amit pedig nagyon erőltetnek, azt, ugye, gyanúsan fogadjuk, talán rögtön el is utasítjuk. Szerintem „a kutya az elkészítés módjában van elásva”, azaz a sűrű, habarással vagy rántással készített, gyanús színű és kinézetű „akármi” az oka – legyen az köret, főzelék, leves.

2011-05-24

Bodzaszörp

 
A bodzaprojekt következő állomásán is túl vagyunk. Az első adag szörp már a kamra polcain, készül a második adag. Az előkészületek nem különböznek a bodzalimonádénál leírtaktól, az elkészítés pedig, mivel a szörpnek eltarthatónak kell lenni, plusz két fázisból - a főzésből és a dunsztolásból áll. Tartósítószert itt sem használok.

2011-05-23

„A búzavirág és a pipacs beszélget:

Szeretsz? Szeretlek. Akkor hívom a méhecskét.” / Devecseri Gábor

2011-05-22

Sült, töltött paradicsom


A paradicsomot minden formájában szeretjük, frissen salátának, aszalva pizzára, grillezve vagy sütve, előételnek, köretnek. Már végre igazán jó ízű, szép, hazai fürtös paradicsom is kapható, érdemes kipróbálni különböző elkészítési módokat. Most sütőben sütött, töltött paradicsomot készítettem, melynek ötletét itt találtam. Ez igazán egyszerű, de nagyon látványos előétel, de köretnek is kitűnő. Elkészítése nem bonyolult, gyors és a végeredmény egy finom és különleges fogás.

2011-05-20

Ha péntek, akkor hal


Nálam, ha péntek, akkor hal kerül az asztalra. Ez az alap, legalább heti egy alkalommal halat készítek. Viszont ha sikerül szép és jó halat kapnom, akkor többször is. Ugyanis nálunk, sajnos csak beszédtéma az egészséges táplálkozás, a friss halválaszték igen szegényes: ponty, harcsa, busa, max lazac, különlegesebb halakat esetleg a Nagycsarnokban kaphatunk, nem beszélve most az árakról. Nyáron a Balatonnál hekket sütnek, mert „balatoni hal” a kereskedelemben, úgy tűnik, nem létezik, esetleg a rapsicoknál szerezhető be. Legalábbis ez a mese járja, de ez nekünk még nemigen sikerült. Pedig ez nem mindig lehetett így, legalábbis gondolom, mert a régi szakácskönyvek tele vannak csodálatos halételekkel: fogas, süllő, sügér, angolna receptekkel.

2011-05-19

Sóskamártás


A sóska, amint egy korábbi bejegyzésemben már említettem, nemcsak hasznos, egészséges, de finom is. Megjelenése, az újkrumplival és a hónapos retekkel együtt jelzi, hogy tényleg itt a tavasz. A piacon megint nagyon szép sóskát láttam, az árus igazán kedvesen kínálta, hát meg kellett vennem.

2011-05-16

Habos almatorta


Ahogy a francia előételek, a Hors d'œuvre, is különböznek a nálunk megszokottól, úgy az édességek, torták is. Kevesebb a csokoládés, vaníliás, krémes torta, ez inkább egy porhanyós vagy leveles alaptésztát jelent, rajta mindenféle gyümölcsökkel, melyekre lekvárt vagy zselét tesznek. Ezek a torták vidékenként más-más recept szerint készülnek, nagy szerepe van a szezonnak és a fantáziának. Ide tartozik a híres Tarte Tatin, a fordított almatorta is.

2011-05-14

Végre itt az újkrumpli!


A tavaszi zöldségek sorát a piacokon most már az újkrumpli is gazdagítja. Végre! Ugyanis jó minőségű tavalyi burgonyát már nem nagyon találni. Nem beszélve arról, hogy ez most már mennyivel finomabb, sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, és mivel nagyobb a nedvességtartalma, kevesebb kalóriát is tartalmaz. Diétázók is bátrabban fogyaszthatják.

2011-05-13

Csirkecomb grillen


A csirkecomb is kitűnően grillezhető, csak a pácolás előtt ki kell csontozni. Ez viszonylag nem bonyolult művelet, de azért, hogy ne szabdaljuk szét a húst, és nagyjából egyenletes vastagságú szeleteket kapjunk, kell hozzá egy kis gyakorlat. Ha ez nem sikerül tökéletesen, a húst két fólia közzé téve, klopfolóval lehet kiegyengetni.

2011-05-10

Sóskaleves buggyantott tojással


Tavasszal az egyik legkorábban megjelenő zöldség a sóska, viszonylag magas a C-vitamin és ásványi anyag tartalma, vasat, foszfort tartalmaz, immunerősítőnek is kitűnő. Egyes országokban inkább fűszerként, mint zöldségként használják. Készíthető belőle leves, mártás, adagolható salátákhoz. Salátákhoz a gyengébb, fiatalabb sóska a jobb, gyümölcsösebb, kevésbé savas, levesekhez, mártásokhoz az idősebb is kitűnő.

2011-05-08

Édeskömény grillezve


Ahogy korábban a sertésflekkennel kapcsolatban írtam, a szabadban grillezett ételek íze utánozhatatlan, és ez nemcsak a húsokra vonatkozik, hanem a zöldségekre is. Mai ajánlatom - édeskömény grillezve, friss petrezselyemmel és citromos olívaolajjal.

2011-05-07

Puding - pudingpor nélkül


Mindannyiunk régi kedvence a puding, nagyon sokféle kapható belőle, könnyen elkészíthető desszert, de valahogy egyik sem az igazi. A házilag elkészíthető puding ötletét itt találtam. Olyannyira felcsigázta a kíváncsiságomat, hogy rögtön elkészítettem. Mit mondjak, nagyon finom lett.

2011-05-06

Füstölt hal salátával


Erre a salátára szerintem bármilyen füstölt hal, de még grillezett hal is megfelel. Én most füstölt makrélacsukából - Cololabis saira (angolul Pacific saury vagy mackerel pike, oroszul сайра) - készítettem. A makrélacsuka Kínában, Japánban, Oroszországban nagyon közkedvelt és széleskörűen felhasznált halfajta, sózzák, sütik, grillezik, füstölik, ritkábban sashimit, sushit készítenek belőle.

2011-05-05

Sárgarépa-saláta zellerrel


Már megjelent a piacokon a hónapos retek, a hazai paradicsom, az uborka, zöld hagyma, válogathatunk a legkülönbözőbb zöldségekből, de a változatosság kedvéért, karotin- és ásványi anyag tartalma miatt most sem hiányozhat az asztalról a sárgarépa.

2011-05-03

Sertésflekken salátával


A roston, grillen vagy nyárson sütés, talán az egyik legősibb sütési mód. Grillezhető hús, hal, gomba, paradicsom, cukkini, édeskömény, bármi. A roston sült hús íze utánozhatatlan, semmilyen más módon nem érhető el ez az íz.

2011-05-01

Májusi virágok

„...ma egy csokorban mosolyog:
kis, fehér-gyöngyű gyöngyvirág...” / Dsida Jenő  


A kertekben május az egyik legmunkaigényesebb hónap, de a legszebb is. A megújuló természet első jelei ezek a csodás kis évelő virágok, melyekben már most gyönyörködhetünk. De már szép az áprilisban elduggatott hagyma, kikelt a petrezselyem, virágzik az eper. Májusban a fagyosszentek után ültethetjük ki a szabadba az ablakpárkányon nevelt palántákat, a paradicsomot, a paprikát, vethetjük el az uborkát, a cukkinit, a padlizsánt, már ha van konyhakertünk is. Télen az ablakpárkányon tartott fűszernövényeinket is kitehetjük vagy kiültethetjük a kertbe egy napos helyre.