Elvem, hogy az étel ne csak finom legyen, hanem szép is: ezért aztán a színek a konyhámban is főszerephez jutnak. A színes zöldségek, gyümölcsök amellett, hogy esztétikai élményt nyújtanak, egészségmegőrző szerepük is jelentős.
Igyekszem, az ételeket úgy készíteni, hogy a színes zöldségek, gyümölcsök megőrizzék szép természetes színüket.
Ez vonatkozik a brokkolira, spenótra...
Ezt úgy érhetjük el, hogy a színes zöldséget blansírozzuk/ "sokkoljuk", vagyis sót és fűszereket nem tartalmazó, forrásban lévő vízbe tesszük, majd átrakjuk jéghideg vízbe, hogy a fövés folyamata megálljon.
Brokkoliból igazán finom levesek, köretek készíthetők, gazdagíthatók vele tésztás-halas ételek, de sütve is nagyon finom.
És ami még nagyon fontos, ne dobjuk ki a brokkoli szárát sem, csodás snack vagy levesbetét készíthető belőle.
Hozzávalók: 1 nagyobb brokkoli, 1 l szárnyas alaplé, 1 póréhagyma, 1-2 cikk fokhagyma, só, bors, 1/2 mk római kömény, 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg, szedjük rózsáira, a szárát rakjuk félre.
Az olajon kicsit pároljuk meg a póréhagymát és az édeskömény magokat, adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát, öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, és tegyük bele az előzőleg blansírozott brokkolirózsákat.
Fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, és főzzük lefedve, 4-5 percig, hogy a brokkoli megpuhuljon, de ne veszítse el zöld színét.
A brokkoliszárat hámozzuk meg, vágjuk csíkokra és az olajon kicsi pirítsuk meg. Máskülönben nyersen is nagyon finom.
A megfőtt brokkolit pürésítsük botmixerrel, ha szükséges, passzírozzuk át, és tálaljuk a brokkoliszárral.
De kevés olajon süthetünk hozzá vékony szeletekre vágott fokhagymát is, mint a korábban készített spenótleveshez.
2 megjegyzés:
Köszönöm az ötletet, máris fogok hozzá, ma ilyen levesünk lesz! :)
Szívesen! Én nagy "leveses" vagyok, bármiből tudok levest "varázsolni". Általában, ha valami megtetszik a piacon, már jön is az ötlet... :)
Megjegyzés küldése