Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a kelt tészta készítése volt sokáig „a mumus”. Aztán lassan-lassan megbarátkoztam vele. Nem állíthatom, hogy gyakran sütöm, de ez általában vonatkozik az összes süteményfélére. Ahogy a mottómban is áll: sütemény alkalmakkor ...
A „nagy áttörést” az első jól sikerült húsvéti kalács hozta. Aztán következtek a kakaós csigák, a kelt rózsák, a sajtos tekercsek és végül a vajas kiflik.
És most jött el az ideje, hogy a „sok tudást” alkalmazva, megsüssem anyukám csodás túrós bélesét.
Egyszerűnek tűnik: készíts egy jó kelt tésztát, nyújtsd ki, vágj belőle négyzeteket, töltsd meg ízesített túróval, hajtsd össze a végeket – és kész. A problémát a végek összehajtása okozza/okozhatja. Ugyanis, ha nem elég erősen „csipjük” össze a béles négy végét, sütés közben szétnyílnak, és máris túrós rózsákat kapunk. Ezt a problémát abszolválva, a siker garantált. Úgyhogy hajrá!
Hozzávalók:
- a tésztához: 500 g liszt, 200 ml tej, 100 g olvasztott vaj, 25 g élesztő, 1 egész tojás, 50 g cukor, 1 csipet só, a tetejét lekenni 1-2 tojássárgája
- a töltelékhez: 500 g túró, 2 tk vaníliakivonat, 50 g cukor, 2 tojássárgája, 50 g mazsola, 1 citrom lereszelt héja, 2 ek Panco-morzsa
Elkészítés:
Kevés tejben egy teáskanál cukorral „futtassuk fel” az élesztőt.
Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük hozzá a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt és végül a maradék cukrot és tejet. A tésztát alaposan dagasszuk ki, a vajat a dagasztás vége felé adagolva a tésztához, majd szórjuk meg kevés liszttel, és letakarva kelesszük duplájára. Ez kb. 1 óra.
Közben készítsük el a tölteléket. A túrónak krémesnek kell lennie, ezért törjük át botmixerrel. Ezután keverjük össze a túrót a cukorral, a vaníliakivonattal, a tojássárgájával, a mazsolával, reszeljük bele a (kezeletlen) citromhéjat és végül adjuk hozzá a Panko-morzsát. A morzsára azért van szükség, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. A Panko-morzsát helyettesíthetjük búzadarával.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra, és vágjunk belőle 10x10 cm négyzeteket. A négyzetek közepére osszuk el a tölteléket. A tészta négy sarkát hajtsuk fel, és középen jól fogjuk/csavarjuk össze. Rakjuk a béleseket sütőpapírral borított tepsire és pihentessük még 25-30 percet. Közvetlen sütés előtt kenjük meg a béleseket tojássárgájával, és 180 °C-fokos előmelegített sütőben légkeverésen 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
FONTOS: kelt tészta készítésénél minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie.
Tálaláskor szórjuk meg a béleseket porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése