A paprika is csodásan tartósítható és természetesen nemcsak lecsónak. Készíthető nyersen, sütve, elősütve. Igazi csemege télen-nyáron húsokhoz, előételeknek.
2022-08-08
Rusztikus szilvazselé - szilvasajt
Van egy szilvafánk, mindig csodás és nagy termést hoz. Mi pedig igyekszünk az utolsó szemig mindet hasznosítani, megenni vagy tartósítani. Készül belőle dzsem, szörp, aszalt szilva. Viszont az idén a változatosság kedvéért - "konyhatúrás" lévén -, gondoltam készítek belőle valami mást is. A forró nyári napok igen alkalmasnak bizonyultak az aszalásra, szárításra.
2022-07-30
Fügesajt
A füge eredeti hazája a Mediterráneum és az attól keletre eső terület, de csodás gyümölcse miatt már az ókorban is telepítették szinte a legtöbb szubtrópusi vidéken. Készítenek belőle bort, likőrt, dzsemet és szárítják, aszalják.
Pár évvel ezelőtt még én sem gondoltam volna, hogy a kertemben megmarad a fügefa és csodás gyümölcsöt érlel. Telepítésekor a lényeg, hogy míg kicsi a fa télen meg kell óvni a fagyoktól. Első éven mi is jól "bebugyoláltuk", amihez segítséget az interneten találtunk. A nagy, megerősödött fügefát már csak a tartósan mínusz 15 C -fok alatti hőmérsékleten kell óvni.
2022-02-01
Vaníliakrémes kókuszkocka
A desszertek lényegében elmaradhatatlan részei egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának. Nem mintha nem fogyasztatánk el szívesen egy csodás desszertet akár minden nap, de hát az a fránya fogyókúra. Ami lényegében nálam nem is fogyókúra, bevallom, sosem fogyókúráztam, csak törekszik az emberlánya az egészséges táplálkozásra - több fehérje, zöldség, gyümölcs és kevesebb szénhidrát. Így aztán a sütemények, torták, rágcsálnivalók maradnak a hétvégékre vagy az ünnepnapokra.
2022-01-28
Sajtos pogácsa
Ha vendégvárás, akkor a finom pogácsa sem maradhat el az asztalról, és nem is lehet megunni. Gondolom ebben mindenki egyetért. Más kérdés, hogy nekilátunk-e a készítéséhez, vagy egyszerűen megvesszük a pékségben. Azok is finomak, de a saját készítésűnek nagyobb az "értéke". Pogácsát süthetünk sajttal, túróval, tepertővel, kömény és egyéb magvakkal...
2022-01-24
Borscs - egy igazi téli leves
Az orosz vagy ukrán konyha ikonikus "darabja" a borscs, melyről mai napig tart a vita, hogy orosz vagy ukrán-e eredetileg. A borscs nem más, mint egy gazdag, igazán téli céklaleves. Vagy legalábbis régen az volt, mert alapja, ami lényegében a szép lila színét is adja, az a cékla, a vitamindús és finom téli gyökérzöldség. Ma viszont a konzervipari technológiáknak köszönhetően, készülnek céklás-sárgarépás-olajos" tartósított sűrítmények "zaprava dlja borscsa" néven, akár házilag is, ami megkönnyítheti a borscs elkészítését, de az "igazi" ízét, színét sohasem adja vissza. Ezért én mindig friss zöldségekből készítem a borscsot a gyönyörű lila színe miatt is, nem beszélve az ízéről.
2022-01-15
A legegyszerűbb sütőtökkrémleves
Nincs is jobb télen egy csodás meleg levesnél. Pláne, ha ez egy szép, színes krémleves. A sütőtök erre igazán alkalmas. Többféleképpen készíthető, ahogy korábban is írtam, Sütve-főzve, tök jó. Több bevált recept olvasható itt a blogon.
2022-01-12
Még mindig zöldség
Már többször "értekeztem" itt a blogon a gyümölcsök-zöldségek minél változatosabb felhasználásáról, kombinálásáról, fogyasztásának hasznosságáról. Természetesen érdemes említést tenni szépségükről is. Most például a színes répák kerültek a piacon a kosaramba, egyszerűen elvarázsoltak. Még a legegyszerűbb zöldség is, mint a répa, teljesen más látványt és ízélmény nyújt, ha színes.
2022-01-10
Csokoládés-narancsos torta
Már többször leírtam, hogy a szezonalitás híve vagyok, legyen az zöldség vagy gyümölcs. Nyáron paradicsomot, paprikát cseresznyét barackot... eszünk, télen inkább céklát, káposztát, egyéb gyökérzöldségeket, narancsot és mandarint.... Ezért aztán nálam a karácsony is a narancs "jegyében" telt.
Készült szegfűszeggel tűzdelt asztali dekoráció, narancstorta, narancsos desszert, kandírozott narancshéj, narancsos felfújt és még a diós bejglibe is mazsola helyett kandírozott narancshéj került. Állítom, sokkal jobb, mint mazsolával. Megjegyzem, hogy minden esetben bio/kezeletlen narancsot ajánlatos használni.