2015-08-29

Lecsó - télire, avagy piros, piros, piros....



Habár a lecsó balkáni eredetű étel, ma már a magyar konyha egyik alappillérének tartják. A lecsónak számtalan változata létezik, gyakorlatilag bármilyen zöldséget társíthatunk a négy kötelező hozzávalóhoz, ami a paprika, a paradicsom, a hagyma és a szalonna.
A lecsó nálunk a nyár kihagyhatatlan fogása, és természetesen mindenkinek megvan a maga tökéletes receptje. Az enyém itt olvasható.


Viszont, hogy télen se kelljen nélkülözni ezt a csodás ételt, tartósítani kell. És ennek most van itt az ideje.
A szerintem tökéletes konzerv-lecsóhoz csak két alaphozzávaló kell: paprika és paradicsom. És aztán télen felhasználáskor adjuk hozzá a hagymát, a szalonnát és a tojást.


Hozzávalók: paradicsom és paprika 1:1 arányban, só, erős paprika - ízlés szerint

Elkészítés:

Paprikát mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk karikára. A paradicsomokat vágjuk ketté, zöld közepét vágjuk ki és szeleteljük fel. 
Én a paradicsomot nem hámozom meg, de akit zavar a héja az következő módszerrel nagyon egyszerűen megteheti: metszük be a paradicsom tetejét X alakban, dobjuk 30 mp-re forró és utána 30-mp-re jeges vízbe. Ezután a paradicsomok héja könnyedén lehúzható.
Egy fazékban tegyük fel főni, először a paradicsomot, körülbelül 10 perc alatt annyi levet ereszt, hogy nem ég le. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, az erős paprikát, sózzuk meg, ízlés szerint és lassú tűzön főzzük együtt 15 percen át, ügyelve arra, hogy a paprika ne főjön túl, roppanós maradjon.
A kész lecsót töltsük forrón az előkészített üvegekbe, és az üvegeket lezárva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.


És amikor az üvegbe kerül:


 
Megjegyzés: ha a lecsóbefőzést összekötjük a paradicsomlé készítésével, akkor a forró paradicsomlébe rakjuk a paprikát, és a továbbiakban a fentiek szerint járunk el. Ezáltal megspórolva az esetleges paradicsomhámozás műveletét.

Nincsenek megjegyzések: