2017-01-31

Zelleres krumplisaláta



Általában a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek, amolyan Jolly-Jokerek. Ilyenek a hagyományos zöldségek, a burgonya, a sárgarépa, a zeller, a hagyma - nálam legtöbbször mind ott van a kamra polcán. Csak néhány hozzávalóból, csodás dolgok készíthetők, egy „kis csavarral” pedig, különböző fűszerezéssel mindig más-más az eredmény...
A krumplisaláta is ilyen: készülhet csak ecettel és hagymával, majonézzel vagy joghurttal, fűszerezhetjük szerecsendióval vagy petrezselyemlevéllel, de nagyon passzol hozzá a zeller is. Az alapreceptet a KM-ban találtam, rögtön megtetszett, de „konyhatúra lévén” nálam az alábbiak szerint készült.

 

Hozzávalók: 0,6 kg burgonya, 1 nagy zeller, 1 vöröshagyma, 150 g görög joghurt, 1 tk dijoni mustár, 1 ek citromlé, 200 ml csirkealaplé, frissen őrölt színes bors, tengeri só
- a tetejére vagdalt, pirított dió és rózsabors

Elkészítés:

A héjában főtt burgonyát hámozzuk meg és vágjuk kis kockára. A zellert tisztítsuk meg, vágjuk cikkekre és az alaplében főzzük meg. Közben reszeljük le a hagymát. Ha a zeller puhára főtt, turmixoljuk össze az alaplével (majonézállagú kell, hogy legyen), keverjük hozzá a joghurtot, ízesítsük a mustárral, a citrom levével, sóval borssal. A kész zelleres mártást keverjük össze a felkockázott burgonyával. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. 
A kész salátát pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor szórjuk meg pirított vagdalt dióval és morzsoljunk rá rózsaborsot.


Nincsenek megjegyzések: