2018-12-20
Banánkenyér mandulával
A banánkenyér sütésére általában akkor gondol az ember, ha véletlenül a konyhában túlérik a banán, vagy, ha nem túl szép, de érett banánt lát a boltban, eszméletlenül olcsón. Ma ez utóbbi dolog esett meg velem... külsőre nem szép, de belül csodálatos lágy, fehér (ez természetesen csak otthon derült ki) banán "mosolygott" rám a zöldségesnél.
Ott helyben eldőlt, hogy ma banánkenyeret sütök. Eddig több receptet kipróbáltam, a blogon is található kettő, egy csokoládés és egy diós fordított banánkenyér. Viszont "konyhatúrás" lévén, nem ragaszkodom a régi, jól bevált receptekhez, mindig módosítok, kísérletezem. Most az alapreceptemet mandulával és darabolt csokoládéval "turbóztam". Így is tökéletes.
2018-12-18
A kocsonya
Közeleg a karácsony, gondolom sokan már a szentestei vacsora menüsorán gondolkodnak, vagy már konkrét lépéseket is tettek ez irányba.
A hagyományos karácsonyi ételek közül nálunk ami állandó az a hal, valamilyen formában és a borleves.
A hal sem feltétlen ponty, van, hogy lazac, vagy pisztráng vagy esetleg garnéla és kagyló.
Nem hagyományos, viszonylag gyorsan elkészíthető fogásokat ajánlok ebben a Menüsorban, vagy csak desszerteket itt.
2018-07-31
Paradicsomi állapotok a kertemben
2018-07-10
Meggyes pite kókuszhabbal
Nyár van, itt vannak a csodás gyümölcsök - málna, meggy, körte, még talán cseresznye is - készítsünk valami gyümölcsös finomságot...
Ha nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt akkor kitűnő választás lehet a meggyes lassi vagy tiramisu, a grillezett őszibarack vagy egy dinnyés granita. Ezek igazi "villantós" "partikedvencek".
De, ha mégis rászánnánk magunkat a sütésre, ebben az esetben ez a meggyes-kókuszos sütemény garantáltan nagy sikert arat.
2018-05-25
Csokoládés kókusztorta körtével
Ha valami jó, az jó. Azon általában nem érdemes változtatni. Általában. De nálam majdnem kötelező a kísérletezés. Viszont mióta először megsütöttem ezt a kókuszos csokitortát, annyira meg volt vele mindenki elégedve, hogy változtatás nélkül készült jó párszor. Aztán legutóbb valamivel fel akartam egy kicsit "dobni", volt itthon körte és úgy gondoltam, hogy vékony szeletekre vágva rárakom, ahogyan az almát a vaníliás almatortára. Nagyon jó lett.
Ma viszont még egy lépés történt a változás irányába, természetesen körtével.
Az eredmény nemcsak jó, egyenesen fantasztikus lett.
2018-03-25
Bárányborda zöldségekkel
A húsvétvasárnapi ebéd "szenzációja", a bárány lehet(ne), sütése régen nálunk is szokás volt, de ma már egyre inkább felváltja a sonka és a töltött dagadó.
Ennek oka gondolom a megfelelő minőségű bárányhús beszerzésének nehézségében (is) keresendő, mert erre a fogásra csak a gyenge szopós bárány húsa alkalmas.
Viszont az olaszoknál a legtipikusabb húsvéti fogás ma is a sült bárány, ami leginkább egy 2-3 kg-os comb.
2018-02-28
Téli leves virslivel
Korábban többször írtam, nem dicsekvésképpen mondom, de levesekben "jó vagyok"...
Mindenből tudok levest főzni, pontosabban mindenből ami éppen a kamra polcán, vagy a hűtőszekrényben van. Nem bonyolítom túl, nem ragaszkodom receptekhez.
2018-02-09
Töltött dagadó, nemcsak húsvétra
2018-01-23
Avokádó mousse garnélával
Ha valami nem hétköznapi, inkább látványos, de viszonylag egyszerűen elkészíthető - ma sokan "villantósnak" mondanák - előételt szeretnétek készíteni, ezt az avokádós-garnélás kombinációt ajánlanám.
Nagy előnye, hogy előre el lehet, sőt el is kell készíteni, ami nagyon megkönnyíti a háziasszony dolgát, a konyha helyett a vendégeivel foglalkozhat.
2018-01-12
2018-01-08
Süssünk céklát!
A cékla bizonyítottan egészséges, finom és szép is. Aki nem szereti a "hagyományos" tormás céklát, annak sem kell lemondani a cékláról, mert ezernyi más módon is elkészíthető. Főzhető, süthető, készülhet belőle chips, saláta fügével, vagy sajttal, de italként, vagy salátákba keverve akár nyersen is fogyasztható.
Én a főzés helyett a cékla sütését részesítem előnyben. A sütőben sütés egy egyszerű és nagyszerű módszer, csak javasolni tudom.
2018-01-02
Meggyes-mandulás sütemény
Meggy helyett tehetünk bele kandírozott cseresznyét is.