2012-10-17

Brokkolikrémleves



A brokkolit már a rómaiak is ismerték, termesztették, először Dél-Európában terjedt el, innen került Észak-Európába és Amerikába. A brokkoli a karfiol rokona, de rózsái lényegesen lazábbak, az őszi-téli időszak értékes zöldsége. Sok A-, B-és C-vitamint tartalmaz, gazdag ásványi sókban. Wokban sütve, párolva, levesnek egyaránt kitűnő.


A brokkolis Fettucine Alfredo csodás egytálétel.


Nálunk igen kedveltek a brokkoliból készített krémlevesek. Igen változatosan készíthetők, attól függően, milyen fűszerezést választunk. Ízesíthető lestyánnal, petrezselyemmel, szerecsendióval, gazdagítható tejszínnel, sűríthető tojássárgájával, széles a skála. Én minden krémlevest húsalapléből készítek, a sűrítés maga az összeturmixolt zöldség, tejszínt általában külön tálalok mellé. Betétként vagy/és pirított zöldséget, baconchipset, sült kolozsvári szalonnát, krutont (ropogós kenyérkockák) készítek hozzá, de megszórható száraz serpenyőben pirított mandulával, fenyőmaggal, esetleg dióval.

Hozzávalók: 1 nagyobb brokkoli, 1 l szárnyas alaplé, 1 hagyma, 1 cikk fokhagyma, só, bors, 10 dkg kolozsvári szalonna, lestyán, 2 ek olívaolaj
 

Elkészítés:
A brokkolit megmosom, rózsáira szedem, a szárát félrerakom. Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a finomra aprított fokhagymát, felöntöm az alaplével, felforralom, és beleteszem főni a brokkolirózsákat. Fűszerezem sóval, borssal, és lefedve, 4-5 percig főzöm, hogy a brokkoli megpuhuljon, de ne veszítse el zöld színét. A megfőtt brokkolit botmixerrel pürésítem, ha szükséges, átpasszírozom. 


Közben a brokkoliszárat meghámozom, és akárcsak a szalonnát, gyufaszálszerű csíkokra vágom. Serpenyőben a szalonnát 1 perc alatt megolvasztom, ekkor mellédobom a brokkoliszárat, és együtt megpirítom, így egyszerre készül el. A levest apróra vágott lestyánlevéllel, a megpirított brokkoliszárral, a szalonnával, esetleg különböző magvakkal tálalom.

1 megjegyzés:

nina írta...

Nagyon jó ötlet ez a sült brokkoliszár! Ki szoktam dobni, tényleg kár érte, ezt a receptet feltétlen kipróbálom. A leves is finom lehet, szép a színe.