2013-10-17

Crème brûlée torta



A Crème brûlée minitorták óriási sikert arattak, most egyszerűsítve a „feladatot”, egy nagy formában készült el a csodás Crème brûlée torta. A folyamat, és az eredmény is ugyanaz, csak a méret és a forma más. Szeletelhető tortát kapunk, csodás „rezgős” belsővel.

Hozzávalók: 
a tésztához: 200 g liszt, 100g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 1 csipet só
a krémhez: 400 ml tejszín, 1 vanília rúd, 75 g kristálycukor, 4 tojás sárgája


 

Elkészítés: 
Először készítsük el a tésztát: keverjük az átszitált liszthez a porcukrot, a sót, morzsoljuk össze a vajjal, és adjuk hozzá a tojást. Gyorsan dolgozzuk össze, cipót formálva, fóliába csomagolva egy órára tegyük a hűtőbe. Vajas tészta készítésénél alapkövetelmény, hogy hideg anyagokkal és gyorsan dolgozzunk.
A hűtőből kivéve nyújtsuk ki, helyezzük kerek kivajazott, kilisztezett lepényformába úgy, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütőtál oldalán. Így, ha elkészül, mint egy torta szeletelhető. A tésztát villával szurkáljuk meg, nehogy felpúposodjon. 180°C előmelegített sütőben 10 perc alatt félig süssük meg.
Közben készítsük el a krémet. 

Adjuk a tejszínhez a vanília kikapart magját és héját (ez utóbbit aztán távolítsuk el), és forraljuk fel. Egy kézi habverővel keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral. Öntsük a tejszínt lassan a tojássárgákra, és mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve hagyjuk néhány percig sűrűsödni, ügyelve arra, hogy fel ne forrjon (sima puding állagú krémet kell kapnunk). Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 140°C fokra, öntsük a krémet a tortalapra, és süssük a sütőben 30-35 percig. Tálalás előtt, szórjunk a tortára barna-vagy nádcukrot, majd karamellizáló pisztollyal égessük rá (karamellizáljuk).
Friss fügével, mangóval és szőlővel tálaltam, de készülhet hozzá áfonya- vagy szederöntet is.



4 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nálam ez is nagy sikert arat, sőt!! :)

Elisabeth írta...

Ez a fantaszikus finomság minden formában jöhet. Nagyon guszta, és finom!

Vicuska írta...

De csábít!!! :)

Hankka írta...

Csoda finom lehet, főleg gyümölcsös öntettel! :) Régi vágyam már egy karamellizáló pisztoly, ha egyszer szert teszek rá, ezzel a desszerttel fogom felavatni! :)