2015-07-27

Görögdinnyekocka balzsamecetkrémmelNyáron talán nincs is jobb hűsítő, mint egy jól behűtött görögdinnye. Csodás érzés beleharapni egy óriási szeletbe. Igaz ez így talán csak fürdőruhában a strandon fogyasztható, mert a jó görögdinnye leves, magos, és ez kicsit megbonyolítja a fogyasztását. 

Partikon, vacsorákon célszerűbb „valamit” készíteni belőle. Persze nem kell bonyolult dolgokra gondolni, elég kis kockákra felvágni és egy szép pohárban már tálalhatjuk, mint dinnyekoktélt.


Természetesen ekkor nem spórolhatjuk meg a dinnyemagok eltávolítását, vagy erre alkalmasabb a mag nélküli dinnye. 
Nagyon jó választás a dinnyegranita, akár fagylalt helyet is, nem mellékesen kalóriatartalma sokkal kisebb, de gazdagíthatjuk mézzel, mascarpone-val is. 
A különleges ízek kedvelői ötvözhetik a sós ízeket a görögdinnye édességével, erre kitűnően alkalmas megoldás a görögdinnyés gazpacho
És természetesen itt vannak ezek a „villantós” dolgok, mint ez a dinnyekocka, amelybe balzsamecet krémet tettem. A dinnye édessége és a balzsamecet savassága kitűnően kiegészítik egymást.
Ezeket a dinnyekockákat amuse-bouche-ként vagy desszertként, sajttálak kiegészítőjeként is kínálhatjuk. 

Amuse bouche (ejtsd: aműz bus): szó szerinti fordításban "a száj szórakoztatója" (franciául amuser = szórakoztat, bouche = száj). Valójában olyan apró fogás, amelyet elegáns éttermekben még az előétel előtt, aperitif vagy koktél mellett kínálnak.


Elkészítése lényegében a dinnye felkockázásából – erre tényleg a mag nélküli dinnye alkalmas –, és a balzsamecet krémnek való hely kivágásából áll, melyet legegyszerűbben egy dinnyevájóval  készíthetünk el. A kockák ideális mérete kb. 2,5x2,5 cm.

 

A dinnyekockákról a mélyedések kivágása után, papírtörlővel itassuk fel a felesleges nedvességet, és tálalás előtt fóliával letakarva tegyük 20-30 percre a hűtőszekrénybe.
Ezután cseppentsük a balzsamecetkrémet a dinnyekockákba, és menta-vagy bazsalikomlevéllel azonnal tálaljuk. 


2 megjegyzés:

teller-cake írta...

De jópofa, látványos ötlet! :-)

wanna írta...

Imádom az ilyen kis "csodákat" (amuse bouche), igazán fel tud dobni egy vacsorát. Ez lehet egy falat gyümölcs, de rák, lazac vagy egy korty leves is...
Ezt mindig a séf dönti el(jobb helyeken) :)!