Az uborka-projekt befejezéseként még egy különlegesség készült nálam – ami szintén kísérleti jellegű – uborkaszeletek ecetes-olajos-fűszeres lében.
Ha igaz, ez egy eredeti orosz recept, és vodkához ideális, az oroszok ugyanis a vodkához mindig sós vagy savanyú uborkát fogyasztanak. Egy biztos, kitűnő előétel vodkával vagy vodka nélkül...
Mondhatjuk, ez egy kovászos uborka „update” kicsit vagy inkább nagyon másképp. Talán annyiban hasonlít a kovászos uborkára, hogy gyors érlelésű ez is, de nem kenyérrel, mint a hagyományos kovászos uborka, és nem is csak sóval, mint az orosz sós uborka, hanem egy ecetes-olajos-fokhagymás felöntőlével.
Elkészítés:
Mossuk meg és vágjuk hosszában négyfelé az uborkát.
A fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le. Keverjük össze a felöntőlevet/marinádot a fenti összetevőkből. Hidegen.
Ezután keverjük össze az uborkát a fokhagymával és a marináddal.
Az üvegeket zárjuk le, tegyük a kamra polcára és egy pár nap múlva már fogyaszthatjuk. Az uborka csodálatos fűszeres és ropogós marad.
Ugyanígy készíthető télire, annyi különbséggel, hogy a lezárt üvegeket hőkezelni kell, mint a csemegeuborkát, vagyis 10 percig vízben sterilizálni.
Ebből a mennyiségből két 250 ml üveg lett, de a mennyiségek arányosan növelhetők/növelendők, mert egy üveggel egy étkezéshez majdnem kevés volt...
Az üvegeket kinyitás után tartsuk hűtőszekrényben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése