2017-01-08

Csöröge vagy forgácsfánk



„Dinom-dánom, dáridom,
mostan áll a farsang...” / Babits Mihály

Még csak alig múlt karácsony, szilveszter, a nagy lakomák fáradalmait épphogy kihevertük, és már itt is van a farsang. Nehéz dolga van az ember fiának, lányának ha tartani akarja a súlyát, pláne, ha le is szeretni adni pár "grammot". Ez pedig nem kis feladat, farsangkor mindannyian fánkot sütünk/veszünk, ami nem éppen a diétás ételek közé tartozik, de barack- vagy szilvadzsemmel, eszméletlenül finom.

Másik ikonikus farsangi fánk a csöröge, vagy forgácsfánk. Szerintem a két megnevezés egy receptet takar, vagy tévednék? Anyukán receptfüzetében így szerepel. 

Ennek a receptje következik:


Hozzávalók: 250 g búza finomliszt, 150 g 20%-os tejföl, 20 g porcukor, 50 g vaj, 3 tojássárgája, 1 csipet só, olaj a sütéshez, porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sóval szitáljuk át, majd morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, a porcukrot, keverjük össze és dagasszuk jól (hólyagosra) ki.
Pihentessük a tésztát folpackba csomagolva 15-20 percig a hűtőben. 

Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, derelyemetszővel, vagy pizzavágóval vágjuk rombuszformára, és mindegyik közepén ejtsünk egy bemetszést. Formázzuk a kivágott, bemetszett rombuszokat forgács alakra, úgy, hogy a tészta egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen. 
A megformázott csörögefánkokat forró olajban, kis adagokban, egyszer megfordítva, süssük aranybarnára. 
A megsült csörögét szedjük papírtörlőre, aztán tálra átrakva, még melegen szórjuk meg jól porcukorral.
A csörögét tálaljuk dzsemmel.

Nincsenek megjegyzések: