2019-02-26

Vadas marha zsemlegombóccal



Vannak ételek, amelyekre állandó nosztalgiával gondolunk, azok a csodás hazai ízek, nekem ilyen a vadas marha is, melyet anyukám mesésen készített.
Most én is megpróbálkoztam vele. Legfontosabb a megfelelő hús kiválasztása, mert egyáltalán nem mindegy a marha melyik részéből készítjük. Több variáció is felmerült, felsál, fartő... 
Végül a hentessel is konzultálva, a választás egy marhafartőre esett, melyet csodásan fel is szeletelt.

Hozzávalók: 1 kg marhafartő, 1 hagyma, 4-5 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1/2 zellergumó, 3-4 babérlevél, 2-3 borókabogyó, 6-8 szem bors, só, ízlés szerint, 2 ek olaj
- mártáshoz: az átpasszírozott zöldségek, 3-4 ek kristálycukor, 200 ml tejszín, esetleg kevés borecet
- zsemlegombóchoz: 4 db zsemle, és hagyományos galuskatészta, petrezselyemzöld 
- galuskatészta: 2 tojás, 100 ml hideg víz, kb. 250 g liszt, 1 csipet só

Elkészítés:

A felszeletelt húst egy serpenyőben kérgezzük meg a forró olajon, és rakjuk át a főzőedénybe. Ebben az olajban pirítsuk meg az apró kockára vágott hagymát és a közben megtisztított és felkarikázott/kockázott zöldséget. A megpirított zöldséget rakjuk át a fazékba, rétegezve a hússal.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a borsot, a borókabogyót, a sót. Ezt követően öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst a zöldségekkel együtt, és főzzük készre.
Ha a hús megpuhult, szedjük ki a fazékból, távolítsuk el a babérlevelet, a borókabogyót és pürésítsük a zöldséget egy botmixer segítségével. A megfelelő állag elérése érdekében, ha sok a főzővíz/leves, öntsük le róla, ha kevés, adjunk hozzá belőle. 
Ezután egy lábasban karamellizáljuk meg a cukrot. Amikor szép barna, engedjük fel tejszínnel vagy tejjel, hogy a karamell folyékonnyá váljon. Keverjük hozzá az átpasszírozott zöldséget és állítsuk be a kívánt ízt, só, bors, borecet/cherryecet, esetleg kevés mustár hozzáadásával.
Végül rakjuk a hússzeleteket a mártásba.
Tálaljuk zsemlegombóccal.
 

A zsemlegombóchoz a szikkadt zsemlét kockázzuk fel és 200 C-fokra felhevített sütőben szárítsuk meg, ügyelve arra, hogy meg ne égjen.Ha több idő áll rendelkezésre, akkor a zsemlekockák tálcán szétterítve a levegőn is megszáradnak. Ezután kevés olajon vagy baconon a kockákat több részletben pirítsuk meg. 
Készítsük el a galuskatésztát: keverjük el a tojásokat a vízzel, sózzuk meg és adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit a folyadék fölvesz. Keverjük csomómentesre. 
Keverjük a galuskatésztába az apróra vágott petrezselyemlevelet, a pirított zsemlekockát és formázzunk belőle gombócokat.
Enyhén sós lobogó vízben főzzük ki, ügyelve, hogy a gombócok közepe is megfőjön.

Megjegyzés: mivel a vadas marha, egy ünnepi ebédre készült, esély sem volt fotót készíteni a kész ételről. 
De: egybehangzó vélemény szerint, nagyon jól sikerült, ezért a receptet megőrzendő, felkerül a blogra, fotó pedig hátha legközelebb ... 
De: azért, hogy a bejegyzés azért ne maradjon fotó nélkül, hát belinkeltem egyet az előételek közül - ami egy narancsos sárgarépa-saláta volt.
 

Nincsenek megjegyzések: