2019-05-14

Jégkocka zöldségből, gyümölcsből



Sokat gondolkodtam, milyen címet adjak ennek a bejegyzésnek, végül a jégkocka mellett döntöttem. Igaz a forma, az nem feltétlenül kocka, az függ a fagyasztóeszköz formájától is. Az pedig, bármilyen lehet.   
Van például pálcika formájú "jégkocka" fagyasztó is, amit nagyon szeretek, mivel, ha limonádéba akarok valami extrát a jégkocka mellé, akkor teszek egy "jégpálcikát" is.
Viszont, ami ennek a bejegyzésnek a létjogosultságát illeti, az nem a forma, hanem a tartalom.
A citromjégkocka készítése roppant egyszerű, csak reszeljük le az egész citromot, rakjuk formákba és fagyasszuk le. Természetesen csak bio, kezeletlen citrom jöhet szóba, mivel a citrom, héjastól, magvastól kerül fagyasztásra.
A lila jégkockák és pálcikák most céklás smoothie-ból készültek, de készíthetők bármilyen turmixból. Így, a gyümölcsökkel, zöldségekkel variálva készíthetünk színes, különböző ízű jégkockákat-pálcikákat.



Aki készít smoothie-t az tudja, hogy az bizony tervezést igényel, mi kerüljön bele, mégpedig azért, hogy ne "csak" egészséges, hanem finom is legyen. 
Nem elég különféle zöldségeket, gyümölcsöket összeturmixolni, bár ha csak gyümölcsökből készítjük, nem nagyon lehet melléfogni. Ebből a szempontból nagyobb kihívás a zöldséges smoothie készítése. Ahhoz, hogy a smoothie finom legyen, szerintem 2/3 gyümölcs és 1/3 zöldség szükséges.



A szóba jöhető zöldségek: cékla, sárgarépa, rukkola, sóska, bébi spenót, uborka, különféle saláták...
A zöldségek, gyümölcsök leginkább szezonálisak legyenek, de télen gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek is szóba jöhetnek.
Ha kész a smoothie, vagyis a gyümölcsöket, zöldségeket összeturmixoltuk, akkor nincs egyéb dolgunk, mint átrakni a fagyasztóformákba és lefagyasztani. Hígítani, ha szükséges, tökéletes bármilyen gyümölcslé.

Felhasználása: 

Sima jégkocka helyett rakhatjuk limonádéba, de ami szerintem a legnagyobb haszna, hogy nem kell minden reggel, pláne, ha sietünk, smoothie-készítéssel foglalkozni, hanem csak rakjunk egy-két "jégkockát" a joghurtba, kefirbe, ami mellé kerülhet zabpehely, lenmag, chiamag, mazsola, dió, ízlés szerint, és kész is a tökéletes, gyors reggeli. 
Mire a jégkockák elolvadnak a zabpehely és a magvak is tökéletesen fogyaszthatók. 

Nincsenek megjegyzések: